USKOČKA ISTRAGA

Šaka, Lalič i Suljić po utakmici su znali zaraditi i milijun kuna

Od igrača je najveće iznose uplaćivao Jakov Surać iz Zadra, koji je po jednoj utakmici znao uložiti i do 10.000 kuna

ZAGREB - Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljić, kao i preostalih 19 nogometaša osumnjičenih za namještanje rezultata utakmica, uhićenih u utorak u akciji Offside, ispitani su utorak i srijedu u prostorijama USKOK-a te su zadržani u pritvoru.

Troje po troje na ispitivanju

Hoće li USKOK od nadležnog istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda zatražiti da se svima odredi jednomjesečni istražni zatvor ili će se takav prijedlog odnositi samo na “glavne igrače”, bit će poznato najkasnije danas. S obzirom na velik broj osumnjičenika koje je trebalo ispitati u kratkom roku, prema novom ZKP-u, za to je predviđeno 12 sati od trenutka kada policija dovrši krim obradu, ispitivanje u USKOK-u provodilo se paralelno u tri zasebne prostorije. Tako su u razmacima od otprilike sat vremena u sjedište USKOK-a u Gajevu ulicu, u tamnim policijskim maricama, dovožena po trojica osumnjičenika.

Već u utorak navečer ispitana su trojica organizatora te šest suosumnjičenih, među kojima je bio i nekadašnji reprezentativac Jasmin Agić. Tijekom jučerašnjeg dana ispitivanje je nastavljeno; obrane su davali nogometaši Croatije Sesvete, Varteksa, Međimurja i Zadra. Neki su se branili šutnjom, ali su pojedini, kako neslužbeno doznajemo, priznali sudjelovanje u namještanju.

Novac se davao unaprijed

USKOK sumnjiči organizatore da su namjestili ili pokušali namjestiti najmanje 12 utakmica Prve HNL, potkupljujući pojedine igrače mitom do 45.000 eura da bi njihovi klubovi izgubili. Pritom su više puta dogovarani i porazi s većom gol-razlikom, rezultat na poluvremenu, broj postignutih pogodaka pa i krivnje za jedanaesterce.

Šaka, Lalič i Suljić sastajali su se s igračima, ili menadžerom, kao što je slučaj vezan za namještene utakmice Međimurja, nekoliko dana prije određenih utamkica te su dogovarali iznose mita za igrače i željene rezultate, ovisno o koeficijentima na kladionicama.

Novac su igračima davali unaprijed. Stoga su u slučajevima otkazivanja dogovora, zbog protivljenja određenih igrača ili slično, vraćali mito organizatorima.

Kako doznajemo, jedno od omiljenijih mjesta trojice “pokrovitelja” za dogovore bio je restoran Fort Apache u Strmcu kod Samobora. Princip je uvijek bio isti. Dvojica ili trojica sve dogovore, uzmu novac od organizatora i podijele ga s korumpiranim kolegama. Ali ne uvijek ravnomjerno. Tako je, primjerice, nogometaš Croatije Sesvete Mario Čižmek za namještenu utakmicu protiv Zadra podijelio Dariju Šušku, Jasminu Agiću i Ivanu Banoviću po 4500 eura, a sebi je ostavio 8500 eura.

Zanimljivo je da su već dogovoreno namještanje utakmice Hajduk - Varteks, odigrane 27. ožujka na Poljudu, “otkazali” sami organizatori. Na dan odigravanja utakmice, oni su u luksuznom BMW-u X6 krenuli prema hotelu u kojemu su bili igrači Varteksa, kako bi trojici sada osumnjičenih, Miljenku Mumleku, Andriji Balajiću i Zoranu Ivančiću predali dogovorenih 40.000 eura. Međutim, primijetili su da je u blizini policija te su odustali od aranžmana.

Do milijun kuna po utakmici

Sami igrači zarađivali su također uplatama na namještene rezultate. Prema do sada prikupljenim podacima, čini se da je najveće uloge imao Jakov Surać koji je uplaćivao i po 10.000 kuna.

Organizatori su uplaćivali osjetno veće iznose, tako da su po jednoj namještenoj utakmici zarađivali i po milijun kuna. Navodno su Šaka, Lalič i Suljič “ulagali” lako zarađeni novac kupujući nekretnine u Istri. Kako neslužbeno doznajemo, jučer poslijepodne policija je provela i pretragu kuće jednog od njih na istarskom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:46