PARA NA PARU

Sanader će na novom poslu zarađivati 28.000 kn mjesečno

Premijer bi mogao predavati o tranziciji ili se baviti samo istraživačkim radom
Zagreb, 260408.XII. opci sabor HDZ-a. Predsjednik stranke Ivo Sanader drzi govor.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

NEW YORK - Direktor Centra za Istočnu i Centralnu Europu dr. John Micgiel, kao i glasnogovornica Škole za međunarodnu politiku newyorškog Columbia univerziteta (SIPA) - pri kojoj je ovaj Centar jedan od 23 manje institucije - Tanya Domi, potvrdili su Jutarnjem listu da je bivši hrvatski premijer dr. Ivo Sanader dobio poziciju višeg gostujućeg naučnika za školsku 2010.-2011. godinu.

Isto stoji i u jučerašnjem priopćenju Harriman instituta koji je u sklopu Columbie.

U njemu se također kaže da će u tom svojstvu dr. Sanader rukovoditi istraživanjem “Dovršetak Euroatlantskih integracija Jugoistočne Europe - cilj pred nama”.

Malo privilegija

Izvor Jutarnjeg s Columbia univerziteta potvrdio je da je procedura za prijem dr. Sanadera u ovo zvanje bila započeta u odgovarajućem roku, što znači još prošle jeseni, te da je sada samo okončana.

Na pitanje je li i ovo plaćena pozicija, kako se u Hrvatskoj spekulira, Jutarnjem je rečeno da nije politika kuće da iznosi detalje te vrste.

Ipak, upućeni smo na postojeća pravila koja se tiču gostujućih naučnika. U njima se može vidjeti da je to titula koja ne nosi mnogo privilegija, i nema materijalnu nadoknadu, što ne znači da je Sanader nije mogao osigurati iz drugih izvora.

“Ograničena prava i privilegije” gostujućih naučnika, koji se uglavnom biraju na period od jedne godine, su mogućnost slobodnog čitanja u knjižnicama Columbija Univerziteta, pravo na e-mail adresu s Columbije, upotrebu kompjutorskog centra i slično, ali ne i automatsko pravo na ured, fotokopiranje ili telefon, što će se osigurati samo ako uvjeti dozvole.

Iskustva tranzicije

Prof. Ivan Grdešić, bivši veleposlanik u Americi, na temelju vlastitog iskustva objašnjava honoriranje na američkom sveučilištu.

- Ja sam lani gostovao na poznatijem Woodrow institutu i primao sam 5 tisuća dolara bruto mjesečno - otkriva prof. Grdešić koji ne skriva da je iznenađen što je sveučilište angažiralo Sanadera.

- Budući da nije doktor političkih znanosti, neće predavati političke znanosti već iskustva tranzicije. No, postavlja se pitanje vjerodostojnosti njegovih predavanja s obzirom na način na koji je završio političku karijeru - objašnjava Grdešić.

Nije mogao dobiti posao bez dobre preporuke

Miomir Žužul

bivši ministar vanjskih poslova:

- Nisam bio uključen oko Sanaderovog angažmana na Columbiji. Normalna je stvar da bivši visoki dužnosnici, posebno sa znanstvenim titulama, budu angažirani kao predavači. Jednostavno, među profesorima ima bivših političara i obrnuto. Ne vjerujem da je u ovom slučaju bilo političkih intervencija, ali preporuke su vjerojatno tražene jer je to kod njih uobičajeno.

Jerko Rošin

saborski zastupnik HDZ-a:

- To je išlo na incijativu sveučišta Columbia, ali ne znam detalje. Ne znam je li imao posebne preporuke, ali one same po sebi nisu dovoljne. Vani su pisane preporuke sasvim normalno, ali to nisu naše veze i poznanstva. Ne znam hoće li se tamo sasvim preseliti.

Ivan Jarnjak

član Predsjedništva HDZ-a:

- To je njegova privatna stvar. Što se tiče poziva za svjedočenje, morat će se na to odazvati, i za njega važe hrvatski zakoni bez obzira na to gdje se nalazi.

Branko Bačić

glavni tajnik HDZ-a:

- Ne znam zašto bih ja to uopće komentirao. Istina, Sanader je bio član i predsjednik stranke, ali sada više nije.

Andrija Hebrang

predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a:

- Ako se radi o stalnom radnom odnosu, nije baš dobra poruka da bivši premijer napušta zemlju nakon mandata zbog posla u inozemstvu. U Sanaderovom slučaju nije riječ o znanstvenoj karijeri, nego o političkim aktivnostima.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:28