PROŠIRENA ISTRAGA

Sanader i Ježić Janafu: Za zemlju koja vrijedi upola manje dat ćete 34 mil. eura!

Ježić je zemljište na Žitnjaku prvo nudio za 34 milijuna, pa za 28,5, a na kraju mu je Janaf platio 16 milijuna eura, tvrdi Markov istražiteljima
 CROPIX

ZAGREB - Nakon što je jučer donio nalog za proširenje istrage protiv Roberta Ježića i Ive Sanadera, USKOK je zatražio i dobio odobrenje za produljenje pritvora Robertu Ježiću, većinskom vlasniku DIOKI-ja . USKOK sumnjiči Sanadera i Ježića da su tijekom 2008. i 2009. Upravu poduzeća Janaf pokušali natjerati na kupnju nekretnina od tvrtke DIOKI po cijeni koja je 10 milijuna eura veća od tržišne. Riječ je o DIOKI-jevu zemljištu s terminalima za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku.

Veliko cjenkanje

Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da je istraga protiv Ježića i Sanadera tek otvorena te će se uskoro ispitati prve svjedoke. Navodno je Ante Markov, predsjednik Uprave Janafa, svjedočeći u jednom drugom predmetu, upozorio na nepravilnosti u kupnji zemljišta na Žitnjaku.

Markov je potvrdio da su Uprava i Nadzorni odbor Janafa prvo odbili prihvatiti Ježićevu ponudu da njihova tvrtka otkupi zemljište na Žitnjaku za 34 milijuna eura. Potom je Ježić došao s novom ponudom: predložio je da Janaf plati 28,5 milijuna eura.

No, Uprava Janafa i tu je ponudu odbila - odluku o nepotpisivanju ugovora Markov je temeljio na procjenama svojih stručnih službi, koje su iznos od 28 milijuna eura smatrale najmanje 10 milijuna eura višim od realne tržišne cijene. Takvu cijenu i uvjete kupoprodaje, tvrde u USKOK-u, odredio je Robert Ježić. Kada unatoč brojnim pritiscima Uprava nije pristala ni na tu svotu, Ježić je doslovce prepolovio početnu cijenu. Zatražio je 16 milijuna eura.

Ali ni tada Janaf nije imao novca, pa su Ivo Sanader, Damir Polančec i Robert Ježić osmislili novi plan. Vlada je promijenila zakon koji je priječio HERA-i (Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji) da kupuje udjele u državnim i javnim tvrtkama.

Novi zakon

Donesen je zakon koji je omogućio da HERA kupi vlasničke udjele u Janafu, a na taj način tvrtka je dobila potrebni novac, kojim je onda kupila zemljište DIOKI-a. Nakon što je Janaf kupio zemljište od Ježića, HERA je preuzela to zemljište tvrdeći da joj je potrebno za skladištenje strateških rezervi.

Ivino lobiranje

Po Sanaderovu nalogu, ministar Damir Polančec organizirao je niz sastanaka uprava dviju tvrtki na kojima se HSS-ovca Antu Markova pokušalo prisiliti da potpiše kupoprodajni ugovor.

Od smjene ga je, navodno, spasio samo koalicijski ugovor s HSS-om, kojem je dodijeljeno mjesto predsjednika Uprave Janafa. O cijelom slučaju Markov je svjedočio pred istražiteljima USKOK-a u siječnju i veljači ove godine.

Prema USKOK-u, održano je više sastanaka na kojima je Polančec od predstavnika Janafa tražio da se pregovori što prije završe.

“S obzirom na to da nije zaključen kupoprodajni ugovor, Ivo Sanader je i osobno tijekom svibnja 2009. organizirao sastanak u svom uredu u Vladi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:04