AFERA NAMJEŠTANJA UTAKMICA

Šapine zaradili milijune na 15 utakmica 1. HNL

Uz finale Kupa između Dinama i Hajduka spominje se jedan visoki klupski dužnosnik iz Zagreba, koji je sa sucem namjestio pobjedu Dinama

ZAGREB - Braća Šapina, pritvoreni u Njemačkoj već više od godinu dana zbog namještanja rezultata nogometnih utakmica, ostvarili su znatne dobitke kladeći se tijekom proljeća 2009. i na “sigurne” utakmice Prve HNL. Riječ je o 15 namještenih susreta ili onih koje se pokušalo “dogovoriti”.

Pozivajući se na dokumente istražitelja u Bochumu, gdje se upravo piše optužnica protiv njemačkih Hrvata i njihovih suradnika, Deutsche Welle objavio je djelomičan popis namještenih utakmica u Hrvatskoj.

Uhićeni mafijaši

Na popisu je finale Hrvatskog kupa i osam utakmica NK Zadra. Uz finale kupa između Dinama i Hajduka spominje se jedan visoki klupski dužnosnik iz Zagreba koji je sa sucem namjestio pobjedu Dinama. U dogovore o namještanju rezultata bili su uključena i trojica okrivljenika, članova uhićene kladioničarske mafije, Ante Šapina, Mario C., obojica rođeni u Njemačkoj, te slovenski državljanin Dragan M. Taj je trojac uložio poveći novčani iznos na pobjedu Dinama u europskim i azijskim kladionicama.

Šapina se kladio i na pobjedu Hajduka u Zadru 3-0 u svibnju 2009., što je prema podazima njemačkog tužiteljstva također bilo dogovoreno. Pritom se spominje jedan visokorangirani nogometnih dužnosnik i nekoliko nogometaša Zadra koji su sudjelovali u namještanju. Podsjetimo, u informacijama koje su Nijemci dostavili hrvatskim organima u tom se kontekstu spominjalo Rena Sinovčića.

Propao dogovor

Tužiteljstvo u Bochumu osim toga raspolaže informacijama da je nekoliko igrača Zadra, neposredno prije susreta Zadar - Croatia Sesvete u svibnju 2009., rezultat 1-1, tražilo od glavnih prevaranata 50.000 eura. Budući da im Šapina i njegovi kompanjoni nisu htjeli dati toliko novca, igrači nisu pristali na dogovor.

Utakmica NK Zagreba i Zadra (3-1) iz svibnja 2009., prema podacima iz Bochuma, također je bila unaprijed dogovorena, ali organizatori prijevara nisu profitirali jer su taj susret na kladionicama kombinirali s još jednom utakmicom koja nije završila željenim rezultatom.

Saslušanje u Zagrebu

Povjerenik Uefe jučer je u Zagrebu tri sata ispitivao suca sporne utakmice finala Kupa između Dinama i Hajduka (3:0), a po izlasku iz kuće nogometa daruvarski sudac ništa nije htio reći.

- Iz korektnosti prema tijelima koja vode ovaj postupak neću ništa reći. Sve ćete saznati na konferenciji za novinare koju ću sazvati u dogovoru sa svojim odvjetnikom - rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:53