AFERA RENT-A-CAR

SEDAM KLJUČNIH PITANJA U AFERI GABRIJELE ŽALAC Ministrica je u više navrata u samo jednom danu mijenjala priču o spornom luksuznom automobilu

 CROPIX

Priča Jutarnjeg lista, popraćena ekskluzivnim fotografijama, o luksuznom Mercedesu E-klase koji je neko vrijeme bio parkiran u dvorištu kuće Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, automobilu vrijednom najmanje 50 tisuća eura u vlasništvu tvrtke za najam vozila šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja, u srijedu je bila tema dana.

Cijeli je događaj vezan za Mercedes postao zanimljiviji jer je ministrica Žalac mijenjala priču o tome jesu li njezini roditelji taj automobil kupili, unajmili ili su ga unajmili s namjerom da ga kasnije i otkupe od tvrtke za najam vozila. Osim što je priča zanimljiva, ona je i politički važna jer iz nje možemo saznati ponešto o moralnom i političkom integritetu visoke državne dužnosnice koja bi zbog funkcije koju obnaša na sva pitanja od opravdanog interesa javnosti trebala odgovoriti promptno, jasno i nedvosmisleno.

1. Što je uopće taj Mercedes radio u dvorištu ministrice Gabrijele Žalac?

Ministrica tvrdi da je Mercedes E-klase bio parkiran u njezinu dvorištu zato što je njezin brat svoj automobil parkirao ispred kuće njihovih roditelja, pa tamo nije bilo mjesta i za taj Mercedes.

2. A kakve veze imaju ministričini roditelji s tim Mercedesom?

Ministrica Žalac tvrdi da su njezini roditelji taj automobil uzeli u najam od tvrtke koja se bavi iznajmljivanjem vozila.

3. Zašto onda mediji i dalje “kopaju” po tom slučaju?

Zato što su u utorak, nakon otkrića Jutarnjeg lista da se već neko vrijeme u dvorištu kuće ministrice Žalac nalazi luksuzni automobil, iz njenog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU rekli samo da taj Mercedes nije u vlasništvu niti u najmu obitelji Žalac, ali nisu odgovorili na pitanje tko taj automobil koristi te tko i koliko plaća najam. Dodatan interes medija izazvala je sama ministrica dan kasnije, u srijedu ujutro, kada je u izjavi za medije prvo rekla da su taj Mercedes njezini roditelji kupili prije dva mjeseca, a odmah potom promijenila priču i rekla da je automobil ‘rentan kroz ugovor o najmu’ i da će ga njezini roditelji kada se otplati (najam, valjda) vjerojatno i kupiti.

4. Zašto je cijela priča i dalje neuvjerljiva?

Jer je u srijedu, par sati nakon spomenute izjave, ministrica Žalac ponovno stala pred novinare i rekla da su Mercedes u najam uzeli njezini roditelji, ali da je automobil mogao biti i od njezinih susjeda (!?). Dodala je i da će novinari dobiti sve ugovore (o najmu) i podatke o primanjima njenih roditelja.

5. Tko u obitelji ministrice Žalac vozi taj Mercedes?

Prema tvrdnjama njezinih susjeda, najčešće ga vozi njezin suprug Mario Žalac. Kada su ga reporteri pitali čiji je automobil, on je rekao da nije njegov, ali nije želio reći čiji je, odnosno tko ga je, ako ga je uopće, unajmio i zašto je taj automobil parkiran u njegovu dvorištu.

6. Zašto taj Mercedes nije prijavljen u ministričinoj imovinskoj kartici?

Ministrica bi to vozilo morala prijaviti u slučaju da je u njenom vlasništvu ili u vlasništvu njezina supruga, ili da je u njihovu najmu, ili da po bilo kojoj osnovi imaju (novčanu) obavezu zbog korištenja tog automobila. No, i u tom slučaju ministrica bi imala rok do konca kalendarske godine da tu promjenu unese u imovinsku karticu. Ministrica, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, nije dužna prijaviti automobil koji je u najmu ili u vlasništvu njezinih roditelja, čak niti u slučaju da su njoj ili njezinom suprugu roditelji svoj automobil dali na povremeno ili trajno korištenje.

U zakonu stoji da se darovima smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju. Kao i da se darovima ne smatraju uobičajeni darovi između članova obitelji. Ako posudbu automobila smatramo nekom vrstom dara, odnosno usluge člana obitelji koji zbog toga ne očekuje protuuslugu, onda ministrica automobil svojih roditelja, bez obzira na to što ga koristi i njezin suprug, ne treba prijaviti u imovinskoj kartici.

7. Hoće li se onda ovim slučajem uopće baviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa?

Hoće. Povjerenstvo je u srijedu izvijestilo da će razmotriti ima li u objavljenim informacijama elemenata koji upućuju na moguću povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela obnašanja javnih dužnosti na radnom sastanku koji će se održati početkom sljedećeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:25