ZVONO ZA UZBUNU

Šef Europske banke: Hrvatska srlja prema ekonomskoj katastrofi!

Predsjednik Europske centralne banke je preko guvernera Rohatinskog poslao poruku Vladi Jadranke Kosor
Zagreb, 110308.Odluka o komunalnom redu i dalje je glavni predmet rasprave u metrpoli. Gradonacelnik Milan Bandic priznao je da njihova najnovija odluka nije u potpunosti razraðena, te najavio da ce pogreke ispraviti. Naime, od srpnja ove godine trebao bi stupiti na snagu novi komunalni red koji ce najvise pogoditi one gradjane koji prezivljavaju skupljanjem plasticnih i staklenih boca, a kontraverzna odluka je u Zagrebu digla prasinu. Novi pravilnik tako zabranjuje prekopavanje po kantama za smece, a one gradjane koje komunalni redari uhvate na licu mjesta kaznit ce sa 300 kuna.Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

OPATIJA - Uz ovakav rast jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim tečajem, Hrvatska ide prema katastrofi, poručio je Vladi Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske centralne banke. Poruku je u Hrvatsku donio guverner Hrvatske narodne banke dr. Željko Rohatinski.

- Prije dva tjedna imao sam redoviti godišnji sastanak s predsjednikom ECB-a Trichetom. Na kraju me zamolio da prenesem tu poruku, rekao nam je jučer Rohatinski.

Nije li Trichet tom porukom dao packu i njemu osobno, glavnom zagovorniku i branitelju “takvog”, to jest čvrstog tečaja kune?

Lovrinčevićeva kritika

- Trichet nije pri tome mislio da treba promijeniti politiku tečaja, nego je sve ostalo potrebno prilagoditi takvom stabilnom tečaju. Tečaj, naravno, nije sam za sebe cilj, nije on sveta krava, nego rezultat zbivanja u financijskoj sferi. Da HNB nije svih ovih godina reagirao, danas bi tečaj kune bio još jači i još bi se 2008. sve urušilo, kaže guverner.

Trichet je, u stvari, poručio da Hrvatska postaje potpuno nekonkurentna i stoga neprivlačna za bilo kakva ulaganja. A upravo su ulaganja ono što bi nas, prema najnovijoj doktrini Vlade, trebalo izvući iz krize. A sad Trichet kaže da smo potpuno nekonkurentni, što znači da nikakvih investicija neće biti.

Ta se nekonkurentnost najbolje očituje u podatku koji je jučer u Opatiji iznio dr. Mato Crkvenac: da su prosječne plaće u javnim poduzećima u Hrvatskoj 30 posto veće od prosječnih plaća u privatnim poduzećima koja nisu gubitaši.

O problemu tečaja jučer je neuobičajeno oštro progovorio i premijerkin savjetnik dr. Željko Lovrinčević, koji je optužio Vladu za nesposobnost, jer ustraje na konsenzusu svih sa svima, što je nemoguće.

Otpustiti 25.000 ljudi

Lovrinčević kaže da reforme moramo nastaviti, primjerice smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru za 25 tisuća, jer će u suprotnom doći do “nekontrolirane prilagodbe” koja će značiti ili rušenje tečaja ili MMF. Problemi se ne mogu riješiti novim projektima države i zaduživanjem, kaže Lovrinčević i tako pokopava Vladin veliki investicijski plan, kao i ideju ministra Šukera da deficit pokrije novim kreditima.

Rohatinski: Možemo izdržati još godinu dana!

Ne posluša li Vlada napokon što joj govore domaći, a sada i europski autoriteti, koliko je još ostalo do katastrofe koju predviđaju Trichet i brojni hrvatski ekonomisti?

- Možemo izdržati još godinu dana, kaže guverner Rohatinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:03