BORIS MILETIĆ U 'NEDJELJOM U DVA'

ŠEF IDS-a KOD STANKOVIĆA 'Vlada je znala da do 11. srpnja u Bruxelles treba poslati plan za Uljanik, a poslala ga je 13. srpnja i to neslužbeno'

Na fotografiji: Boris Miletić
 Danijel Bartolić / CROPIX

Predsjednik IDS-a Boris Miletić gostovao je u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ kod Aleksandra Stankovića i tom je prilikom rekao da je za prvi problem Uljanika čuo prošle godine u rujnu. Dodao je da će doći na sjednicu Vlade u Puli 13. rujna.

- Odmah smo župan Flego i ja išli kod tadašnje ministrice gospodarstva, gospođe Dalić, koja je bila i potpredsjednica Vlade i kazali za taj problem - da Uljanik grupa ulazi u razdoblje poteškoća, da je potrebno vidjeti na koji način sanirati tu grupu. I tada se išlo prema Bruxellesu s ovim, kako je rečeno, rescue aidom od 96 milijuna eura, koliko je u prvom mjesecu odobreno Uljaniku. I tada se već sve znalo - znalo se da taj rescue aid može trajati šest mjeseci, da se do tada mora napraviti plan sanacije, da se do tada mora naći strateški partner, a to je bilo točno s datumom 11. srpnja. Znate kada je Vlada uputila to u Bruxelles? Dva dana nakon toga, 13. srpnja, i to ne službenom aplikacijom, nego neslužbenim e-mailom - rekao je Miletić.

Dodao je da očekuje od Vlade pomoć za brodogradnju jer za to već postoje mehanizmi u Europi, poput osnivanja jamstvenog fonda za brodogradnju. Osim fonda predlaže da se putem HBOR-a osigura izvozna linija koja će pratiti brodogradnju s nešto povoljnijom cijenom kapitala.

Rekao je da naručitelji brodova govore da Uljanik ima kvalitetnu proizvodnju i da rijetko koje brodogradilište uopće može graditi brodove tog tipa. Smatra da bi u Hrvatskoj trebala biti tri ili četiri brodogradilišta te da jedno ne može opstati, a nužan preduvjet za to je pomoć države. Vlada po njemu mora odlučiti da je to strateška djelatnost.

Osvrnuo se i na izjavu Vlade da bi lokalna uprava trebala pomagati brodogradnju te dići kredit ne bi li osigurali radnicima Uljanika sljedeću plaću:

- Mislim da je to jedna poprilično nespretna izjava i ne bi smjela doći iz Vlade, znajući da nama zakonski okviri danas to ne dozvoljavaju. Zaduženje jedinica lokalne uprave i samouprave se vrlo dobro zna kako se čini i na što se ta sredstva mogu trošiti.

Dodaje da lokalna samouprava kredite može trošiti isključivo na izgradnju kapitalnih objekata te da nemaju zakonsku mogućnost dignuti kredit za plaće radnika Uljanika.

- Ako pogledamo konkretno strukturu vlasništva Uljanika, država je najveći pojedinačni vlasnik, preko 25 posto dionica, dakle jedna četvrtina svih dionica Uljanik grupe je u rukama Republike Hrvatske. I mislim da je neodgovorno tako se ponašati prema tvrtki gdje ste suvlasnik, a posebice prema toj grani djelatnosti - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:22