ČVRST STAV

Šef IDS-a otkrio s kim bi mogli u koaliciju: ‘Nećemo s HDZ-om! Lijevu vladu možemo podržati...‘

Ako SDP bude sastavljao Vladu s Domovinskim pokretom i Mostom, oni je neće podržati, poručuje Paus

Dalibor Paus

 Goran Šebelić/Cropix

IDS se nada da će, kao i na prethodnim parlamentarnim izborima, dobiti tri mandata, a prema prijevremenim izbornim rezultatima i sukladno preferencijalnim glasovima u Hrvatski sabor će predsjednik IDS-a Dalibor Paus, porečki gradonačelnik Loris Peršurić (IDS) te PGS-ovac Darijo Vasilić s Krka, s čijom strankom IDS koalira već jako dugo.

Zato i jest postavljen na visoko drugo mjesto na listi. Kako je u svom obraćanju predsjednik IDS-a kazao oko 23 sata, ako SDP bude sastavljao Vladu s Domovinskim pokretom i Mostom, oni je neće podržati jer s te dvije političke opcije ne dijele političke stavove. Isto tako, ne planiraju podržati HDZ ako on bude sastavljao Vladu.

Različite vrijednosti

- S pobrojanih 60 posto glasova IDS je stajao jako dobro i imao je tri čvrsta mandata i nadamo se da će tako ostati do kraja prebrojavanja glasova jer je to naš očekivani rezultat. A o svemu drugome ćemo moći više reći kada se izbroje svi glasovi i kada budemo vidjeli kako će izgledati preferencijalna lista glasova. Ostajemo i dalje pri tome da nećemo koalirati s HDZ-om jer IDS nikada nije sudjelovao u desnoj Vladi - kazao je Paus.

Kazao je i da ne zna može li sa sadašnjim brojkama predsjednik Zoran Milanović složiti Vladu.

- Čini mi se da će biti teško složiti koalicijsku Vladu, a s podrškom određenih stranaka možda i hoće. Nismo se ni s jednom strankom dosad čuli, no možemo podržati lijevu Vladu i u njoj sudjelovati. Ipak, ako u novu Vladu uđu Domovinski pokret i Most, o tome želimo li u tome sudjelovati odluku će donijeti stranačka tijela. No čini mi se da nije prirodno da podržimo Vladu u kojoj bi bili Domovinski pokret i Most. Stajališta Domovinskog pokreta i Mosta su u odnosu na naše temeljne politike i vrijednosti daleko različita. To je pitanje odnosa prema nacionalnim manjinama, odnosa prema ženskim pravima, prema drugima i drugačijima, migrantima, stranim radnicima, istospolnim zajednicama - kazao je Paus. Istaknuo je i da je od ulaska Zorana Milanovića u kampanju došlo do polarizacije biračkog tijela, ali i veće izlaznosti birača.

Stradale male stranke

- Kako je narasla izlaznost u izbornim jedinicama gdje su jače lijeve opcije, jednako tako je narasla i tamo gdje su jače desne opcije. I to se očituje na rezultatima. U toj cijeloj operaciji najviše su stradale manje stranke - kazao je Paus istaknuvši da su ovi izbori pokazali kako je Hrvatska skrenula udesno.

Dodao je da je ova kampanja pokazala IDS-u da se ne trebaju skrivati u velikoj koaliciji jer IDS-u ona na nekim prijašnjim parlamentarnim izborima nije dala neki veći benefit.

- Znamo što stoji iza nas i koliku podršku imamo. A ono što smo isticali u čitavoj kampanji i za što ćemo se zalagati u Saboru je decentralizacija i spuštanje ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Naravno, cilj nam je uz ovlasti spustiti i određena sredstva - kazao je Paus nakon što izborna večer nije najbolje krenula. Naime, prema prvim izlaznim anketama IDS je trebao pasti za jedan mandat u Saboru, što za njih nikako ne bi bila dobra vijest nakon što su na posljednjim lokalnim izborima izgubili dio svojih uporišta u Istri. U tom bi slučaju predsjednik stranke, kako je to najavljivao u predizbornoj kampanji, dao mandat na raspolaganje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:52