JE LI BILO MULJAŽA?

Šefica Porezne uprave: Bivša vlada je tajno otpisivala kamate na dugove! Ali nemojte to pisati!

Nada Čavlović Smiljanec priznala je da je optužbu izrečenu na Odboru za financije izmislila, nasmijala se u kamere i otišla
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Bunite se protiv otpisa kamata tvrtkama, a vi ste na zatvorenim sjednicama Vlade, tajno otpisivali kamate pojedinim tvrtkama. Ovim je riječima u raspravi Odbora za financije o izmjenama Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga nastalog zbog krize Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave , reagirala na izjavu Martine Dalić (HDZ) kako se otpisivanjem zateznih kamata šalje jako loša poruka onima koji su plaćali uredno svoje porezne obveze.

Ivan Šuker i Martina Dalić, ministri financija u HDZ-ovim Vladama tvrdnje su demantirali, no ravnateljica Porezne uprave nije povukla ono što je rekla. Sve dok nije izašla sa sjednice Odbora. Onda je na upit novinara o kojim je tvrtkama riječ najprije rekla da je sve objavljeno na internetskim stranica Vlade domećući kako ona, kao ravnateljica Porezne uprave neće imenovati nikoga.

- Nikakve posebne tvrtke nisam mislila spominjati. Ne trebate to... To je dostupno javnosti. Ja to kao ravnateljica Porezne uprave neću komentirati. Rekla sam to samo načelno... - pravdala se kasnije Čavlović Smiljanec.

Na zahtjev novinara da precizira gdje su objavljene te odluke, ravnateljica Porezne mijenja priču i u kamere priznaje:

- Ma, to sam ja samo tako rekla. Nemojte to pisati!

Priznala je da je optužbu izrečenu na Odboru za financije izmislila, nasmijala se u kamere i otišla.

- Ne znam o čemu je ravnateljica govorila. To morate nju pitati. Porezni dugovi na zatvorenim sjednicama Vlade nisu otpisivani. U to se možete sami uvjeriti jer su sve točke sa tih sjednica objavljene u priopćenjima - kazala je Dalić te je još jednom ustvrdila kako je otpis zateznih kamata de facto diskriminacija urednih platiša.

Dalić je ustvrdila kako se ni kamate ni kompletni dugovi nisu otpisivali, ali su se, kao u slučaju Dalmacijavina, prodavali.

Ivan Šuker potvrdio sve što rekla Dalić i još dodao:

- Ostao sam iznenađen kad sam to čuo. Jer, kad se nešto otpisuje, treba postojati neki akt o tome, a toga nema. Porezna uprava ne bi trebala biti politički alat. Zbog teške situacije treba se kloniti neprovjerenih informacija.

U raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o mjeri naplate poreznog duga nastalog zbog krize Martina Dalić (HDZ) ustvrdila je kako se nepravilno navodi da je nelikvidnost u Hrvatskoj 40-41 milijardu kuna .

- To je broj o vrijednosti blokiranih računa u Fini. Ali, više od 80 posto dužnika su mrtve tvrtke, a najstariji dugovi datiraju iz 1998. godine. Te tvrtke treba maknuti s tržišta - kazala je Dalić.

- U posljednje tri godine nelikvidnost je povećana za 23 milijarde kuna, a u posljednjem tromjesečju za čak 1,7 milijardi kuna - demantirala je Martinu Dalić esdepeovka Dragica Zgrebec.

Ivan Šuker u raspravu se uključio podatkom da je čak 66 posto blokiranih tvrtki bez zaposlenih, a njih 26 posto sa najviše pet zaposlenih.

Nadica Jelaš (SDP) na to je kazala kako je u posljednje tri godine broj blokiranih tvrtki povećan za 30,6 posto, a broj zaposlenih u blokiranim tvrtkama u istom je razdoblju povećan više od 30 posto.

Čavlović Smiljanec: Nisam ništa izmislila!

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec naknadno se javila te je ustvrdila kako ništa nije izmislila.

- Tražim da demantirate to što piše. Kad su me novinari zaustavili na hodniku, nakon sjednice Odbora, nisam davala službenu izjavu - kazala je Čavlović Smiljanec.

Ponovila je kako je Vlada otpisivala dugove na zatvorenim sjednicama, te da ona ništa nije izmislila.

- Takvih je slučajeva bilo desetak. Ne mogu vam reći u kojem iznosu, ali Porezna uprava će izaći s tim podacima - kazala je ravnateljica Porezne uprave uz napomenu kako je "Ma, to sam ja samo tako rekla. Nemojte to pisati!", rekla, onako, u prolazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:29