ODOBRILI KREDIT LALOVCU

ŠEICI OSVAJAJU BALKAN Već su iskrcali 'brdo novca' u Srbiji, sada kreću u ofenzivu na Hrvatsku!

Guests look at boats displayed at Dubai's International Boat Show on March 3, 2015. Over 850 international, regional and local exhibitors from more than 50 countries are showcasing their boats and products to the Middle East 's and international marine investors and enthusiasts. AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI
 MARWAN NAAMANI

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da bi sredinom ovog mjeseca mogao otputovati u Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje očekuje povoljno zaduživanje. Emirati, odnosno njihov vođa šeik Khalifa bin Zajed, posljednjih mjeseci pokazuju velik interes za ulaganja u regiji.

Prema neslužbenim informacijama, Lalovac od tamošnjih ulagača želi uzeti zajam od dvije milijarde dolara, uz kamatu od samo 1,5 posto.

Ako to učini, nameću su pitanja što će s tim novcem učiniti i što je interes Ujedinjenih Arapskih Emirata da zemlji poput Hrvatske daje novac tako jeftino.

Novcem iz UAE-a, očito je, mogli bi se otplatiti neki nepovoljni krediti koje su ranije uzeli država ili javna poduzeća.

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke koji objašnjava da se u Srbiji, primjerice, pokazalo da su ulagači UAE-a, kojoj nedostaje proizvodnja hrane, iskazali interes i za poljoprivredu. Možda i u Hrvatskoj nešto žele, ali u ovom trenutku o tome se može samo nagađati.

- Ako oni daju kredit po kamatnoj stopi nižoj od tržišne, za to mora postojati razlog. UAE nije Svjetska banka da zemljama daje povoljne kredite iz razvojnih razloga, kaže Stojić.

Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan je princ prijestolonasljednik Abu Dhabija i jedan od najmoćnijih ljudi Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njegov stariji brat Khalifa bin Zayed al Nahyan predsjednik je države, a Mohammed savjetnik.

Kod nas je postao poznat kada je u Srbiji prije dvije godine najavio niz velikih investicija, od gradnje hotelskog kompleksa na Kopaoniku, do projekta Beograd na vodi.

Na Kopaoniku je za 2,1 milijun eura kupio stari hotel Jugobanke i gradi novi kompleks.

Tvrtka Etihad iz Abu Dhabija ušla je u strateško partnerstvo s JAT-om, iz čega je nastala Serbia Airways.

Srbija očekuje veliku pomoć od UAE: Emirati su ove godine bili zemlja partner na beogradskom sajmu turizma, veleposlanik UAE ovih je dana obišao Sandžak i obećao financiranje projekata, a ministar obrane Srbije upravo se vratio iz Abu Dhabija s velikim planovima o suradnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:11