UVODI SE RED

Serija novčanih kazni na HTV-u: Stankoviću i Jabuci srezali plaću za 30, Hloverki za 10 posto!

Raspravljat će se i o slučaju Zorana Šprajca koji je bez dozvole kuće snimio prilog za HGK
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Najskandalozniji tjedan u povijesti HTV-a polako dobiva svoj epilog. Danas su izrečene kazne Aleksandru Stankoviću, Ivanu Jabuci, Sanji Mikleušević-Pavić, Hloverki Novak-Srzić i Branki Kamenski.

Uredniku i voditelju emisije 'Nedjeljom u 2' koji je prošlog vikenda ugostio Darka Mihajlovića, knjigovođu sa završenom osnovnom školom i vidovnjaka koji je u Samoboru sretao šumske vile, predstavivši ga kao ekonomskog analitičara s četiri doktorske disertacije, u skladu s odredbama Pravilnika o sistematizaciji zbog profesionalnog propusta izrečena je sankcija od 30 posto plaće. Slijedom toga, Stankovićeva će sljedeća plaća biti za 4000 kuna manja.

Novi skandal na HTV-u: Vlahov za emisiju snimljenu ranije tvrdio da se emitira uživo!

Svoj gaf na sljedećoj plaći itekako će osjetiti i Ivan Jabuka, urednik u programu Unutarnje politike, koji je za emisiju 'Nedjeljom u 2' radio prilog o knjigovođi Mihajloviću, a naknadno je kazao kako nije mogao provjeriti tvrdnje gosta izrečene u prilogu pošto je snimao na blagdan Svih svetih, a i subota i nedjelja su, rekao je, bili neradni dani. Jabuka će, baš poput Stankovića, sljedećeg mjeseca također dobiti 30 posto manju plaću, a kaznu će možda i više osjetiti nego njegov kolega. Naime, kako neslužbeno saznajemo, nakon što je Jabuka ljetos skinut s uređivanja 'Dnevnika', izgubio je i dnevnički dodatak na plaću koja sada, kažu nam njegovi prijatelji, iznosi oko 8300 kuna. U prosincu će pak zbog kazne dobiti 5800 kuna.

Sanja Mikleušević-Pavić, urednica Informativnog programa u kojem su se posljednjih dana zbivali svi ovi propusti, dobit će deset posto manju plaću. Nepoznato je hoće li Ivan Jabuka u ovim okolnostima uspjeti skupiti novac za advokata koji bi, kako je najavio na svom Facebook profilu, trebao podići tužbu protiv šefice Sanje jer mu je ona putem medija poručila kako je očito da su njegovi dani bolovanja uzrokovanog stresom uzeli danak.

Nadalje, temeljem mišljenja Etičkog povjerenstva, a zbog teškog kršenja Etičkog kodeksa Branka Kamenski i Hloverka Novak Srzić sljedećeg će mjeseca dobiti deset posto manju plaću. Hloverka će u prosincu imati 1400 kuna manje, a Branka će dobiti 1000 kuna manje zato što su se, po mišljenju Etičkog povjerenstva (kojem ih je prijavio v. d. glavnog urednika Dean Šoša), ogriješile javno istupajući u medijima bez dozvole kuće. Podsjetimo, obje su prijavljene nakon što im je Šoša odbio emitirati prilog o HAVC-u u emisiji 'Pola ure kulture' uz obrazloženje da je neprofesionalan i da mu nedostaje druga strana.

S HTV-a najavljuju da će sankcioniran biti i novinar Petar Vlahov koji je zavarao televizijske gledatelje podvalivši im da je emisija 'Kontakt', koja je na programu bila u srijedu poslijepodne, emitirana uživo, premda se radilo o unaprijed snimljenoj emisiji.

Također, doznajemo da će se raspravljati i o slučaju Zorana Šprajca koji je bez dozvole kuće snimio video-prilog za Facebook stranicu Hrvatske gospodarske komore promovirajući akciju 'Kupujmo hrvatsko'. Premda je novinarima i urednicima Informativnog programa strogo zabranjeno da igdje išta reklamiraju, Šprajc je na ovu avanturu pristao jer smatra da se ne radi o nikakvoj reklami, a za svoj uradak, kaže, nije ni tražio ni dobio novac, o čemu se, na zahtjev šefova, u četvrtak i pismeno očitovao.

Kazne u brojkama

Aleksandar Stanković plaća 12000 kuna, sljedeći mjesec dobit će 8000 kuna

Ivan Jabuka plaća 8300 kuna sljedeći mjesec dobit će 5800 kuna

Hloverka Novak Srzić plaća 14000 kuna, sljedeći mjesec dobit će 12600 kuna

Branka Kamenski plaća 10000 kuna, sljedeći mjesec dobit će 9000 kuna

Sanja Mikleušević Pavić plaća 16000 kuna, sljedeći mjesec dobit će 14400 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:58