LOV NA MANIJAKA

SERIJSKI TROVAČ MAČAKA IZLUĐUJE BRAČ 'Ubio je mog Bjelka, srce mi se slama i duša raspada'

Dolores Kovačević: Iste noći ubio je Bjelka i još tri mačke

Bjelko je bio moja obitelj. Biće s kojim sam spavala i budila se. Moj beskompromisni životni partner koji nas je sve uveseljavao svojom posebnošću. Još nisam svjesna da više nikad neću pogledati te oči, poljubiti to baršunasto krzno, da me nikad više ta nježna šapa neće dodirnuti...

Policajci nemoćni

Na ovaj način Dolores Kovačević iz Supetra na Braču dirljivo se oprostila od svog dvoipolgodišnjeg mačka Bjelka.

Bjelko je samo jedan od desetak mačaka koje su u Supetru u posljednjih mjesec dana otrovane. Vlasnici kućnih ljubimaca i lokalna vlast u očaju su zbog serijskog trovača koji nemilosrdno ubija mačke posljednjih godina. I to uvijek u isto vrijeme, pred veljaču kad se mačke pare. Građani Supetra kažu nam kako je i prijašnjih godina bilo trovanja, ali da je ove godine nastradao najveći broj mačaka. Lokalne vlasti i policija nemoćni su jer ovom manijaku nikako ne mogu stati na kraj. Otrov vjerojatno ostavlja preko noći, zamotan u neku poslasticu i to u predjelu grada gdje živi najveći broj mačaka.

- Bjelko je bio jako poseban mačak i svi su ga voljeli. Bio je kastriran, danju je šetao vrtom, a po noći je spavao u kući. Zato sam ga te subote navečer zvala da dođe u kuću. Međutim, nije se odazivao. Kako je već bila pala noć, ujutro sam krenula u potragu i odmah ga našla u susjednom vrtu. Bio je ukočen i s pjenom na ustima. Nije mu bilo pomoći - šokirana je 24-godišnja djevojka kojoj je ovo već deveta otrovana mačka. Njenoj susjedi također su iste večeri nastradale tri mačke. Dvije su pronašli, a jednu nisu.

- Srce mi se slama i duša raspada, ali u ime svih naših voljenih ljubimaca želim da se ova tužna priča čuje - kaže Dolores.

Indiegogo kampanja

Inače, priču o Bjelku proširile su na društvenim mrežama Doloresine prijateljice koje su pokrenule Indiegogo kampanju za pomoć njihovom psu Adamu kako bi mu pomogle da se laserskim terapijama oporavi od teške ozljede kralježnice zbog koje mu je zadnji dio tijela ostao paraliziran. Kampanja je postigla veliki uspjeh i sada pomažu mnogim drugim životinjama.

Gradonačelnica: Javite nam tko truje mačke

Ured Ivane Marković, gradonačelnice Supetra, zatrpan je pritužbama vlasnika otrovanih kućnih ljubimaca. Svaki slučaj prijavljuju policiji, ali uzalud jer je trovaču teško ući u trag. Zato su lokalne vlasti počele lijepiti obavijesti sugrađanima, a gradonačelnica Marković na svom je Facebook profilu apelirala na sve koji nešto znaju o ovom slučaju da joj prijave.

- Zadnjih nekoliko dana primila sam velik broj pritužbi. Dosta je mačaka otrovano i to na predjelu gdje su ulice bana Jelačića i Zrinskih i Frankopana. Policija reagira, ali morali bi uhvatiti trovača na djelu kako bi mogli podnijeti prijavu - kaže gradonačelnica.

Slična je situacija bila i prošle godine, ali je broj otrovanih mačaka bio manji i neke su se uspjele spasiti. Marković kaže kako je poslala i komunalnog redara na teren kako bi eventualno pronašao otrov, ali nije uspio.

- Pribojavamo se najgorega. Što ako neko dijete u igri slučajno naleti na otrov i pojede ga - strahuje Marković.

Već smo više puta slali molbe da se ne stavlja otrov po ulicama te surađivali s policijom. Međutim, počinitelje je veoma teško pronaći. Mogu još jednom apelirati na ljude da ne truju životinje! Stojim na raspolaganju svima ako Grad može nešto napraviti da se ovome stane na kraj. Također, ima li netko informacije o tome tko stavlja otrov po ulicama, molimo da se javi u Grad, stoji u apelu gradonačelnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:15