JUTARNJI U DOMU ZDRAVKA ŠESTAKA

Šestak: Ne razumijem zašto Mesić tvrdi da me ne poznaje

Zdravko Šestak uoči prvog nedjeljnog ručka na slobodi pustio je novinara Jutarnjeg u svoj dom

KOPRIVNICA - Evo, ovo je čovjek koji stalno tvrdi da me ne poznaje - nekoliko puta nam je ponovio Zdravko Šestak, pokazujući prstom na fotografiju snimljenu prije tri godine, kojom je ovjekovječeno srdačno rukovanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i Šestaka. Zatim nam je pokazao i drugu fotografiju, snimljenu u predsjedničkoj vili na Brijunima, na kojoj je pored Mesića sa bivšim članovima Uprave Podravke

Remetinec ga iscrpio

- Mesić laže kad tvrdi da me ne zna - ponovio je Šestak. Tijekom razgovora nije niti jednom spomenuo Damira Polančeca.

Šestaka smo zatekli jučer oko 13 sati u njegovoj kući u Koprivnici, taman kada se s obitelji, suprugom i dvoje malodobne djece spremao krenuti u rodni Novigrad Podravski na proslavu 75. rođendana majke Marije. To je bio njegov prvi vikend na slobodi, otkad su ga prije šest mjeseci pritvorili u Remetincu. Bio on pokajnik i Uskokov pouzdanik ili ne, Šestak je tijekom razgovora djelovao umorno i čak pomalo uplašeno. Morali smo obećati da ga nećemo ispitivati o detaljima afere Spice.

Presložene šifre za policiju

Već je kasnio na obiteljski ručak. Otac Ignac umro je lani, a doznajmo da je imao vrlo velik utjecaj na njegov životni put.

Odmalena je bio nizak rastom, boležljiv i povučen, ali je zato bio ono što se danas u žargonu zove - gik. Dakle, ne samo štreber nego uistinu inteligentan čovjek. Čak ni policija nije uspjela dešifrirati dokumente o preuzimanju Podravke na Šestakovu laptopu. Sve razrede završio je s čistom peticom te uz stipendiju prijevremeno diplomirao težak fakultet elektrotehnike u Zagrebu. Vrhunski je informatički stručnjak.

Svirao harmoniku i orgulje

Služi se engleskim jezikom, ali kaže da ga nikad nije učio u školi, nego preko pjesama, TV-a, knjiga... Učio je njemački, ali ga ne zna. Kao 11-godišnjak je zamalo umro. Dobio je čir na dvanaestercu, kao najmlađi dječak u Jugosalviji s tom bolešću i završio u bolnici gdje je boravio 26 dana.

S ponosom ističe da je u crkvi bio glavni ministrant te svirao harmoniku i orgulje sedam i pol godina, sve do vojske.

- Pokojni otac mi je uvijek govorio ako imam slobodnog vremena da će mi on već naći posao na imanju. Govorio je stalno da su muzikaši pijanci i niškoristi. Živjeli smo od poljoprivrede. Uvijek je govorio da treba imati od svega pomalo, jer ako mu vlast nešto uzme, uvijek će mu nešto ostati da se prehrani obitelj- prisjeća se.

Osnovu školu Blaž Mađer završava s odličnim uspjehom 1983. godine, srednju također. U indeksu sve odreda petice - od umjetnosti, matematike pa do socijalističkog samoupravljanja. U svatovima na Staru godinu 1994. upoznao je sadašnju suprugu. Zapošljava se u Podravci.

- Nisam niti znao da je iz mojeg sela jer je išla u školu u Varaždin. To me iznenadilo jer Novigrad Podravski nije veliko mjesto. S vremenom smo dobili sina i kćer - zamišljeno priča.

Brzo napreduje u karijeri, koja je kulminirala statusom predsjednika Uprave Podravke. Sada je jedan od glavnih osumnjičenih za prijevaru stoljeća tešku više od 250 milijuna kuna.

S USKOK-om protiv Polančeca?

Prije mjesec dana iz pritvora pušteni su i drugi menađeri osumnjičeni u aferi Spice, Darko Marinac, Saša Romac i Josip Pavlović. Šestak je navodno na kraju, shrvan dugotrajnim pritvorom, odlučio otkriti tajni ključ za dekriptiranje svojih dokumenata. Oni bi trebali pružiti dokaze kojima će istraga potkrijepiti optužnice za Podravkine menađere i na kraju za Damira Polančeca da su htjeli preuzeti dionice te kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:30