RAZMJERI ŠIRENJA VIRUSA

Sida u Hrvatskoj ubila 161 osobu

Prosječno se u jednoj godini registrira desetak novooboljelih od Side
TO GO WITH STORY Asia-health-AIDS-Indonesia BY ARLINA ARSHAD
In a picture taken on August 5, 2009, a medical laboratory technician at the Cipto Mangunkusomo government hospital in Jakarta conducts a HIV test on a patient's blood serum. India, Indonesia and Pakistan have become key fronts in Asia's fight against HIV/AIDS, health experts said ahead of the International Congress on AIDS in Asia and the Pacific in Bali starting on August 9. Two of the main talking points are expected to be how to reach the 75 percent of sufferers who are not receiving treatment, and how to stop the disease spreading among intravenous drug users. AFP PHOTO/ROMEO GACAD
 ROMEO GACAD

ZAGREB - Od posljednjih 25 godina otkad se prati infekcija HIV virusom i oboljeli od side, u Hrvatskoj su zaražene 784 osobe. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sidu je razvilo 298 bolesnika, a u istom je razdoblju umrla 161 osoba. Sve to govori da je Hrvatska i dalje zemlja u kojoj su i HIV i sida manji problem nego u većini europskih zemalja. Dokaz stabilizacije jest činjenica da se posljednjih desetak godina prosječno godišnje registrira desetak oboljelih od side, što znači četiri na milijun stanovnika.

Broj testiranja sve veći

Primjerice, u prošloj godini registrirano je osam novooboljelih. Prema podacima epidemiologinje dr. Ire Gjenero Margan, broj testiranih iz godine u godinu znatno se povećava pa je tako u 2008. testirano gotovo 300.000 osoba, a godinu prije 200.000.

Razlog češćem testiranju je činjenica da je ono besplatno pa se tako otkrije od 110 do 150 zaraženih HIV-om u Hrvatskoj. No, kad se zaraza otkrije prije znakova side, bolesnik se liječi “koktelom” antivirusnih lijekova koji su danas na raspolaganju.

Muškarci ugroženiji

Podaci govore da su u Hrvatskoj i dalje muškarci više ugroženi nego žene (654 muškarca i 130 žena), a HIV-om su najčešće zaraženi muški homoseksualaci i heteroseksualci koji često borave u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:33