SPORAZUM O PLAĆAMA

SINDIKATI PRIJETE MASOVNIM ŠTRAJKOM AKO IM SE NE VRATE DUGOVI 'Moraju nam to isplatiti, sve ostalo bi bilo suludo!'

Vilim Ribić
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Sindikati javnih službi ni u kojem slučaju neće odustati od duga koji je prema javnim službenicima nastao tijekom 2016. zbog Vladina nepoštivanja ranije potpisanog Sporazuma o osnovici za plaće, prema kojem im je plaća trebala narasti za šest posto i biti usklađena s plaćama u gospodarstvu. Naplatit će ga, najavljuju sindikalci, ili sudskim tužbama, koje se mogu očekivati nakon 15. veljače, odnosno nakon što im stignu plaće za siječanj, ili - masovnim štrajkovima.

- Sporazum o osnovici je potpisan 2006. godine nakon jednog od najvećih štrajkova javnog sektora. Njegov dodatak je potpisan 2009. nakon drugog najvećeg štrajka. Očito će i njegova naplata morati biti posljedica štrajka - rekao je Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. O štrajku se, dodao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, intenzivno razgovara na tijelima sindikata javnih službi, a uskoro kreću i razgovori s članstvom, koje će u konačnici odlučiti hoće li krenuti u štrajk ili tužbe.

- Svakom zaposleniku Vlada je, prema izračunima temeljenim na starim metodologijama, dužna 2,8 plaća, a po novim 1,5 plaću. Mi smo skloni prihvatiti drugu opciju. Pa zar Vlada to stvarno ne može isplatiti - pitao je Ribić.

Sporazum o osnovici za plaće prestao je važiti 26. siječnja ove godine, baš na obilježavanje 100 dana Vlade, koje sindikalisti ocjenjuju katastrofalnim. Vlada je krajem prošle godine krenula u pregovore s javnim službama o ispunjenju Sporazuma, no pregovori su propali jer je Vlada zanijekala obveze za 2016. godinu. S državnim službama postigla je pak dogovor te je odlučeno da će im plaće rasti šest posto u 2017. - po dva posto u siječnju, kolovozu i studenome. Siječanjsko povećanje od dva posto Vlada će isplatiti i javnim službama, no ne želi potvrditi da će to učiniti i u kolovozu i studenom.

- Moraju nam to isplatiti, sve ostalo bi bilo suludo, imali bi dvostruki način izračuna plaća - kaže Ribić.

Vlada sa sindikatima još nije započela ni pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru i nizu granskih ugovora, koji su već istekli te su u produljenoj primjeni do 12. ožujka. O tako opsežnim dokumentima, poručuju sindikalci, pregovori ne mogu biti gotovi u nekoliko dana. Zahtjev za pokretanje pregovora sindikati su uputili 12. rujna prošle godine, no još nisu pokrenuti jer Vladino Povjerenstvo još utvrđuje koji sindikati imaju reprezentativnost.

- Zamislite u kakvoj smo situaciji: Vlada određuje tko će nama, suprotnoj strani, biti u pregovaračkom timu! I pet mjeseci ne može donijeti rješenje. Imamo ozbiljnih razloga sumnjati da je razlog tome pokušaj da u timove uđu i predstavnici žutih sindikata - kaže Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:27