DEBATA O SPORAZUMU O PLAĆAMA

ŽESTOKI VERBALNI DUEL Ćorić: 'Indikativno je da su sindikati štrajk najavili sad, pred izbore' RIBIĆ 'Država vara svoje građane!'

Vilim Ribić i Tomislav Ćorić
 Ronald Goršić / Nikša Stipaničev / Hanza Media

Pedeset privatnih i 26 sindikalnih tužbi pokrenuto je protiv Vlade zbog nepoštovanja Sporazuma iz 2009. o povećanju osnovice plaće zaposlenima u javnim službama, a o tome su u HRT-ovoj emisiji Tema dana u utorak raspravljali Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Podsjetimo, sindikati traže isplatu duga iz 2016. godine zaposlenima u javnim službama na temelju sporazuma iz 2009. koji su sklopili s tadašnjom Vladom. No, Vlada je u postupku mirenja to odbila tvrdeći da nema nikakvih temelja za potraživanja i da nikome ništa nije dužna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare sindikata javnih službi. Sindikalci su ustvrdili kako su ispunjeni svi preduvjeti za pokretanje štrajka.

Za ministra Ćorića je indikativno je to što su sindikati sazvali konferenciju za novinare tek danas, u zadnjem predizbornom tjednu, a proces mirenja održan je u petak. Ministar je sindikate pozvao na argumentiranu raspravu te u dva navrata prozvao Ribića da ne govori istinu, piše HRT.

- Ono što je s naše strane upitno je pravna valjanost dokumenata o kojima se radi i o tome smo upoznali sindikate. Naš je zaključak tu nedvojben. Ova Vlada je odgovorna prema svim svojim građanima i prema proračunu RH - rekao je Ćorić te ponovio kako Ribić hrvatsku javnost dovodi u zabludu.

Ribić pak tvrdi da su sindikati krenuli u proces mirenja kako bi pomogli Vladi da riješi problem duga iz 2009. godine.

- Broj tužbi se povećava, a mi pokušavamo ovaj ozbiljan problem riješiti u demokratskoj i civiliziranoj atmosferi. Znamo da je 7 milijardi kuna vrlo ozbiljan novac koji bi naštetio javnim financijama. Imamo razumijevanja pa smo svoje zahtjeve spustili na minimum - istaknuo je Ribić koji se ne slaže s ministrom Ćorićem da ne postoje potraživanja djelatnika javnih službi prema Vladi.

- Taj je sporazum važeći, u to smo sigurni, no ne možemo jamčiti da će sudovi suditi po pravu. Ako budu tako sudili Vlada će imati ozbiljan problem - rekao je Ribić te optužio Ćorića da može utjecati na odluke suda. K tome je i optužio Vladu i da je dala milijardu kuna za projekt stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) te pritom obmanula javnost tako da je rekla da su novci iz fondova EU.

- Moramo se pitati zašto puno građana ne vole svoju državu, zašto se ne ustaju kad svira himna - to je zato što država vara svoje građane - rekao je Ribić.

- Svaka strana u ovom slučaju ima svoje argumente, Vlada je izrazila spremnost za dogovor. Od 1. siječnja dobrovoljno smo povećali osnovicu za 2 postotna boda, podignuli smo minimalnu plaću. Vodimo računa o svim zaposlenima u državi i vodimo ekonomsku politiku u skladu s mogućnostima - odgovorio mu je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 21:36