ISPOVIJEST PRVOZARAŽENOG

SINJANIN POBIJEDIO KORONAVIRUS 'Sada sam zaštićen od zaraze. Izliječen sam i nisam opasan, pomagat ću potrebitima'

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Broj zaraženih koronavirusom na području grada Sinja bolji je nego se očekivalo. Za sada su potvrđena samo četiri slučaja zaraze, piše Slobodna Dalmacija.

Pritom je važno da prvih troje zaraženih, kako sada stvari stoje, nisu proširili zarazu na druge osobe (podaci od jučer - nap. PSD).

Prva zaraza koronavirusom potvrđena je 22. ožujka kod jednog člana sinjskog Stožera civilne zaštite. On je sudjelovao na sastanku Stožera 19. ožujka.

Odmah sutradan, kada se posumljalo da dotični ima simptome zaraze, ostalih 10 članova Stožera samoinicijativno je otišlo u samoizolaciju.

Među njima su bili sinjska gradonačelnica Kristina Križanac i skupina njezinih najbližih suradnika, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa i drugi.

Križanac i Igor Vidalina, predstojnik Ureda grada, koji je i načelnik Stožera civilne zaštite, nastavili su voditi grad i Stožer iz samoizolacije, a o svim potezima i odlukama svakodnevno su izvještavali građane.

Zaraženi član Stožera je hospitaliziran i, kako nam je osobno izjavio, sve vrijeme imao je lakše simptome.

Kod ostalih članova Stožera i svih osoba za koje je utvrđeno da je zaraženi s njima imao izravan kontakt, uključujući i članove njegove obitelji, do sada se nisu pojavili baš nikakvi simptomi zaraze virusom. Prvi zaraženi je izliječen. S njim smo razgovarali u srijedu ujutro.

- Ja sam od jučer kući, potpuno izliječen. Iz KBC-a Split su me poslije dva uzastopna negativna testa otpustili kao zdravu osobu, o čemu posjedujem i medicinsku dokumentaciju, pa u kretanju nemam ograničenja, osim onih koja je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.

Sada sam kao preboljeli zaštićen od zaraze, nikome nisam opasnost za prijenos virusa pa ću moći pomagati potrebitima - kazao nam je prvi od koronavirusa izliječeni Sinjanin.

Druga dva potvrđena slučaja odnosila su se na mladi bračni par. Zaraza je utvrđena bankarskom službeniku, a naknadno i njegovoj supruzi. Poslije desetak dana od trećega zaraženoga, u utorak 31. ožujka potvrđen je i četvrti slučaj koronavirusa među građanima Sinja.

Zaraza je utvrđena kod osobe koja nije imala nikakve kontakte s prethodnih troje zaraženih. Stoga su pokrenute epidemiološke aktivnosti kako bi se utvrdio izvor zaraze te osobe kao i osoba s kojima je zaraženi bio u kontaktu.

Kako su članovi sinjskog Stožera civilne zaštite odmah poslije sastanka Stožera 19. ožujka samoinicijativno otišli u samoizolaciju, i oni su trebali na “slobodu” ovoga četvrtka.

Po rješenju koje su dobili, iz samoizolacije su trebali izići u petak 3. travnja. Naknadno su, međutim, dobili obavijest da u samoizolaciji trebaju ostati do 6. travnja.

- Očito su napravljene neke pogreške u određivanju naše izolacije. Vjerujem da će se to ispraviti i da ćemo najkasnije od petka svi ponovno moći na svoja radna mjesta.

Najvažnije od svega jest da se ni kod jednog od nas 10 članova Stožera koji smo bili na sastanku sa zaraženim članom, ni kod članova naših obitelji, nisu manifestirali baš nikakvi simptomi - kazala nam je gradonačelnica Križanac.

“Simptomi” koje je izazvao koronavirus itekako su se manifestirali na ukupni život u Sinju i cetinskom kraju.

To se najbolje može vidjeti po intenzitetu prometa na dionici državne ceste DC-1 Sinj - Split, koja Sinjanima i Cetinjanima život znači.

Tom cestom svakoga jutra u smjeru Splita na posao je putovalo između pet i šest tisuća građana, a u poslijepodnevnim satima su se vraćali kući. Sada se broj vozila i osoba u njima više nego desetkovao.

Prije koronavirusa u prometnim špicama je za prelazak s jedne na drugu stranu ceste ponekad trebalo čekati i desetak minuta. Danas toliko vremena znade proći da se na cesti ne vidi ni jedan automobil, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:53