METODA ARGENTINSKOG HRVATA

Sjajna vijest za detektive: Otisak prsta otkriva što smo pili, jeli i dodirivali

Tehnologija sheffieldskih istraživača trebala bi u policijsku primjenu ući za dvije do najviše tri godine

SHEFFIELD, ZAGREB - Tehnologija uzimanja otisaka prstiju s mjesta zločina, čiji je začetnik argentinski Hrvat hvarskog roda Ivan Vučetić, ostvarila je ovih dana veliki napredak zahvaljujući kojem će istražitelji moći utvrditi je li osoba koja je ostavila otisak bila drogirana, dodirivala eksploziv ili kondom.

Znanstvenici engleskog sveučilišta Sheffield Hallam, koje je vodila Simona Francese, razvili su metode pomoću kojih se iz otiska prsta otkrivaju sastojci koje je osoba dodirivala, te izlučevine iz njezina tijela. Time se dobivaju podaci o životnim navikama tog pojedinca, i o postupcima prije ostavljanja otiska prsta.

Prah, otopina, kristali...

Otisak prsta, naime, ne uključuje samo odraz pora na koži, koji je drukčiji kod svakog čovjeka, čime su se detektivi dosad služili, nego i vrlo tanki sloj s površine kože prsta. Novi pristup, uz korištenje tehnologije masovne spektrometrijske vizualizacije, daje kemijsku analizu otiska.

- Koristimo poseban prah koji otkriva otiske na staklu, drvetu, metalu i koži. Kada na to stavimo otopinu, ona se razluči u kristale s kemijskim supstancama. One nam pokazuju kontaminante na koži prsta poput droga, eksploziva i kozmetike - objasnila je doktorica Francese u izjavi za BBC. Vjeruje da će u policijskoj primjeni ovaj pristup zaživjeti za dvije, tri godine.

‘Očitan’ i kofein iz kave

U jednom testiranju znanstvenici su otkrili da je osoba dodirivala kondom, što bi trebalo biti korisno u slučajevima seksualnih delikata.

Dr. Francese našla je i na otisku vlastitog prsta ekstrakt kofeina, nakon što je pila kavu koja joj se počela resorbirati u tijelu. To bi moglo pomoći u otkrivanju nečijeg korištenja i zabranjenih opijata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:49