NEMA DOGOVORA

ŠKOLE OD DANAS U ŠTRAJKU, U OBUSTAVU RADA IDE 75% NASTAVNIKA Vodič za roditelje i učenike: Treba li djecu slati u školu, prijete li im neopravdani...

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Danas počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama diljem zemlje i trajat će, najavljuju sindikalci, sve do ispunjenja prosvjetarskih zahtjeva.

- Štrajk će biti proveden cirkularno. To znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija - objasnio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Naglasio je kako će štrajk trajati koliko će to sindikalni članovi htjeti, i toliko dugo dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima o složenosti poslova.

U privatnim školama, u kojima plaće ne ovise o Kolektivnom, ugovoru, nastava će se odvijati normalno.

Nakon dvije runde mirenja, pregovori između školskih sindikata s Vladom RH jučer su propali: prosvjetari traže povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto, Vlada pak nudi četiri posto u dva navrata do lipnja sljedeće godine.

­- Postupak mirenja nije uspio. Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Vlada je nudila kroz dodatke povećanje osnovice od dva posto 1. listopada i dva posto 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo, i zato je mirenje neuspješno završilo - kazao je nakon neuspjelog sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dodao je da predstavnici Vlade uopće nisu htjeli raspravljati o koeficijentima, što je bio jedan od glavnih zahtjeva dva školska sindikata.

Ministar rada Josip Aladrović, koji je bio pregovarač s Vladine strane, rekao je da štrajk sam po sebi nije ugodan Vladi RH, ali da se mora voditi računa o fiskalnim i financijskim mogućnostima koje se moraju poštivati.

Održivost sustava

- Mi smo za ovu godinu izdvojili preko 500 milijuna kuna za plaće učitelja, a ovim pregovorima još dodatnih 320 milijuna. Vodili smo računa o održivosti, nadam se da su to svi akceptirali - rekao je Aladrović, dodavši da će se vidjeti što će se događati u narednom periodu, ako sindikati ne popuste i ustraju u svojim zahtjevima.

Prema riječima Mihalineca, štrajkom će biti obuhvaćene gotovo sve osnovne i srednje škole u RH.

- O tome trebaju li djeca dolaziti u školu ili ne, odluku će donijeti ravnatelji. Sigurno je da će se u osnovnim školama za malu djecu, dakle od prvog do četvrtog razreda, te za djecu s teškoćama organizirati čuvanje - rekao nam je Mihalinec.

Odaziv štrajku, prema preliminarnim podacima, mogao bi biti izuzetno visok - budu li nastavnici postupili kako su najavili, procjenjuje se da će ih ukupno dvije trećine danas štrajkati. No, čini se da je odluka o štrajku ipak iznenadila i nastavnike i ravnatelje - zapravo su očekivali da će mirenje uspjeti.

- Oni nastavnici koji izraze da žele raditi imat će tu mogućnost - rekla nam je Suzana Hitrec, predsjednica udruge ravnatelja srednjih škola.

- Kad se najavi štrajk, većina učenika srednjih škola se ne pojavi na nastavi. Za učenike nije bilo nikada do sada posljedica u smislu neopravdanih, pa neće ni sada. Imamo pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera prema kojem roditelji mogu opravdati izostanak učenika do tri dana - dodala je Suzana Hitrec.

Nikica Mihaljević, predsjednik udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ Dr. Ante Starčevića u Zagrebu, bio je jako iznenađen kad smo ga nazvali.

- Ja sam prije koju minutu saznao da će biti štrajka. Ne znam niti u svojoj školi što će se dogoditi, razmišljam što ćemo. Većina ljudi u školi će biti u štrajku, prema mojim informacijama, tek nekolicina ih neće štrajkati. Sva djeca koja dođu bit će zbrinuta. Hoće li se moći organizirati nekakav oblik nastave, to još ne znam. Sve ovisi o tome koliko će djece doći - rekao je Mihaljević.

- Djecu koja su u dnevnom boravku ćemo prihvatiti i zbrinuti, dobit će i hranu. A s drugima, koliko ih dođe i koliko ću imati učitelja na raspolaganju, organizirat ćemo nešto. Sedam-osam nastavnika su mi rekli da neće štrajkati. To je što se tiče moje škole, a što će biti s drugima, ne znam. Imao sam sastanak sa svoja dva sindikata i mi smo dogovorili da niti jedno dijete ne smije ostati ispred škole. Bit će otvorena, a za one koji dođu sve ćemo organizirati najbolje što možemo - naglasio je Mihaljević.

Nazvali smo još nekoliko škola, no čini se da su svi bili zatečeni najavom štrajka. Tako su nam u tajništvu OŠ “Izidor Kršnjavi” u Zagrebu odgovorili kako “još nemaju informacije i ne znaju što će, tako da još uvijek ne mogu davati nikakve informacije”.

Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije (MIOC), rekla nam je da još nema informaciju ide li se u njezinoj školi u štrajk.

- Profesori se prijavljuju i upisuju na listu do 14.30, tako da do sutra ujutro neću moći odgovoriti na to pitanje. Učenici trebaju doći u školu jer im jedino Uprava škole može reći da ne dolaze u školu, tim više što ne znamo koji će profesori štrajkati, a koji ne. Sutra će ujutro dobiti obavijest što će biti, a učenicima ne prijete neopravdani zbog izostanaka - rekla je ravnateljica Crnković.

Ni u I. gimnaziji u Zagrebu nisu znali hoće li u štrajk.

- Djelatnici se još dogovaraju oko štrajka. Nitko se nije oglasio tako da ne znam što će biti - rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije. Upitali smo je moraju li, u slučaju da neće biti nastave, učenici doći u školu. - Naravno da ne. To su velika djeca. Ne prijete im neopravdani - dodala je Marušić Brezetić.

No, neke su škole, kao I. osnovna škola u Varaždinu, odmah nakon neuspjelog mirenja sindikata i Vlade znale da idu u štrajk.

Pisana obavijest

- Bit ćemo u štrajku, dobila sam pisanu obavijest predsjednice našeg ogranka sindikata. Obavijest je na web stranici i na oglasnoj ploči u školi. Za učenike drugih razreda imamo organiziranu terensku nastavu koja će biti realizirana. Svi učenici koji eventualno dođu u školu, o njima ćemo se pobrinuti najbolje što možemo - rekla nam je Karmen Hans Jalšovec, ravnateljica I. osnovne škole u Varaždinu.

Kako su Branimir Mihalinec i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, najavili da će štrajk trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, na potezu je sada Vlada. Podsjetimo, školski sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova svih zaposlenih u obrazovanju, čime bi im se plaća povećala za oko šest posto. No, Vlada je odbila njihov zahtjev te ponudila povećanje od dva posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja 2020. godine.

Kako doznajemo, HNS, iz čije kvote dolazi nestranačka ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, izradio je akcijski plan za povećanje plaća koji bi zahvatio 68 tisuća zaposlenika: svih učitelja, ravnatelja, suradnika u obrazovanju.

Za to se predviđa proračunsko ulaganje od 354 milijuna kuna. U prosjeku bi plaća svakom zaposleniku u osnovnoj i srednjoj školi mogla rasti i do 600 kuna.

VODIČ ZA RODITELJE Neće biti neopravdanih, na izlete se ide prema planu

1. Sve će škole danas biti otvorene.

2. Za svu djecu koja dođu bit će organiziran neki oblik aktivnosti.

3. Ravnatelji su posebno dužni organizirati čuvanje najmanje djece te djece s teškoćama.

4. Za djecu koja pohađaju dnevni boravak bit će organizirani i obroci.

5. Neslužbeno se starijoj djeci - učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima - savjetuje da ne dolaze u školu.

6. Za nedolazak na nastavu neće biti neopravdanih sati ni drugih posljedica za učenike.

7. Ranije zakazana terenska nastava bit će održana.

8. Roditelji detaljne informacije mogu potražiti na web-stranicama i oglasnim pločama škola.

9. Svaka škola mora objaviti ime osobe za kontakt i mail adresu na koju se mogu slati upiti. Roditelji trebaju provjeriti kako njihova škola radi od petka.

10. U privatnim školama nastava se odvija uobičajeno.

MINISTRICA DIVJAK: Dovedena u pitanje cijela reforma

Resorna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je od samog početka podržavala sindikate u zahtjevima, jučer je više puta naglasila da je ne samo razočarana ishodom pregovora, već i ljuta.

- To nije samo pitanje plaća, nego i kompletnog reformskog procesa. Što se tiče daljnjega rada, to je moj prioritet, a ja ću se i dalje nastaviti boriti da se ovo riješi - poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:45