CIRKULARNI ŠTRAJK

'U ŠTRAJKU SU GOTOVO SVI!' Sindikati objavili koliko učitelja i profesora se odazvalo štrajku, otkrili u kojim županijama škole sutra neće raditi

 
Branimir Mihalinec, Sanja Šprem
 Davor Pongračić / CROPIX

Sindikati su, kako je ranije i najavljeno, u podne održali konferenciju za novinare o štrajku koji je danas počeo u osnovnim i srednjim školama. Sutra počinje cirkularni štrajk, što znači da neće sve škole biti u štrajku, već neke u svakoj županiji, rekao je Branimir Mihalinec iz Samostalnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, javlja N1.

Danas je u štrajku više od 1000 ustanova, a štrajkaju gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja, kaže Mihalinec.

'Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novost u Hrvatskoj, no nismo mi to izmislili, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. Mi ćemo proći 10 dana cirkularnog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja', dodao je.

Sutra će tako štrajk u školama biti u četiri županije, i to u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, kaže Mihalinec.

Osvrnuo se i na današnje izjave premijera Plenkovića, koji je rekao da ovaj štrajk nije razuman i da ne razumije zašto je do njega uopće došlo.

'Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku. Za sustav srednjih škola - 85 posto zaposlenih je u ovom trenutku u štrajku', zaključio je Mihalinec.

Kada je riječ o štrajku u osnovnim školama, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da prema sadašnjim podacima, koji još nisu konačni, štrajka 89,24 posto zaposlenih, prenosi N1. Šprem je dodala da, s obzirom na te podatke, Vlada može biti zabrinuta.

'Mi smo doista kroz cijelo ovo vrijeme govorili - tražimo rast koeficijenta složenosti poslova. Ovo nije samo pitanje materijalnog statusa, nego položaja u društvu. Da mi kao sindikati nismo bili hrabri, ne bi došlo do promjena u razgovorima. Mi ćemo svaki dan u ovom štrajku pokazivati koliko je sustav obrazovanja važan', rekla je Sanja Šprem.

Mihalinec je dodao da će štrajk trajati do ispunjenja uvjeta i dodao da imaju podršku ministrice Blaženke Divjak.

'Nama znači puno njena podrška, ali imamo potrebu to sve predstavljati cjelokupnoj Vladi Republike Hrvatske', rekao je.

'Popis podružnica koje nisu u štrajku je prazan. Da štrajk nije dobro organiziran, onda bi sigurno bilo problema na terenu', dodala je Šprem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:31