POSLALI ODGOVOR

Slovenija protiv hrvatske izjave uz arbitražni sporazum

Slovenija je izjavila da je zadaća arbitražnog suda da odredi teritorijalni kontakt teritorijalnog mora Slovenije s otvorenim morem
 Goran Mehkek/CROPIX

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kasno sinoć na svojim web-stranicama tekst jednostrane izjave uz arbitražni sporazum dviju vlada koji su u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor.

'Republika Slovenija izjavljuje da u skladu s međunarodnim pravom jednostrana izjava dana uz arbitražni sporazum nema učinka na njegov sadržaj i da izjava Hrvatske od 9. studenoga nema učinka na arbitražni postupak', navodi se u izjavi.

Tekstu je dostavljen i hrvatskom veleposlanstvu u Sloveniji, a u njemu se naglašava da Slovenija time odgovara na hrvatsku jednostranu izjavu uz sporazum.

- Slovenija izjavljuje da se ne slaže s izjavom Hrvatske od 9. studenoga 2009. godine niti s njenim sadržajem - navodi se na početku slovenske jednostrane izjave.

U tekstu se takđer ističe da “Republika Slovenija izjavljuje da je zadaća arbitražnog suda da odredi teritorijalni kontakt teritorijalnog mora Slovenije s otvorenim morem (dodir Slovenije s otvorenim morem), dakle očuvanje prava Slovenije na dodir s otvorenim morem koji je ona imala na dan osamostaljenja 25. lipnja 1991. godine.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:45