SPOR OKO GRANICE

Slovenska vlada: 'O Piranskom zaljevu neka zapravo odluči parlament'

 Igor Zaplatil/Delo/CROPIX

Na zadnjoj sjednici slovenske vlade u sadašnjem sastavu nije prihvaćen Memorandum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom oko granice u Piranskom zaljevu nego je, začudno, loptica prebačena na Državni zbor, odnosno slovenski parlament.

Naime, slovenska vlada predložila je da Državni zbor na izvanrednoj zatvorenoj sjednici u ponedjeljak, 4. veljače, raspravi o polaznim točkama memoranduma i odluči kakvu će odluku Slovenija poslati arbitražnom sudu. Rok za odluku istječe za desetak dana, a i sam premijer Janez Janša je, nakon povratka iz Čilea, gdje je bio na sastanku EU - Latinske Amerika, kazao da je manevarski prostor sužen i da se tu više ne može puno toga učiniti jer je sve zapravo već pripremljeno.

Upravo stoga u slovenskoj je javnosti zavladala određena zbunjenost zbog ovakvog poteza vlade na odlasku, pogotovo što su po sporazumu vlade te koje su meritorne za arbitražu, a ne parlamenti koji samo na kraju moraju ratificirati dogovoreno.

No, neki slovenski analitičari smatraju da je ovo još jedan Janšin manevar da se skrene pozornost domaće javnosti s aktualne krize, a pogotovo, kazao nam je jedan sugovornik, s činjenice da si je Janša, kao osumnjičenik u korupcijskoj aferi, uz premijersku dužnost, novom preraspodjelom ministarskih funkcija dodijelio i resor financija.

- Sada će javnost raspravljati o arbitražnom memorandumu, o tome je li trebalo arbitražom “tražiti” i Savudriju koja je svojedobno katastarski pripadala općini Piran ili pak samo “morski teritorij”, a malo tko će se baviti novom Janšinom ministarskom dužnošću - kaže nam ljubljanski novinar Tomaž Šaunik.

Osim Janše, i ministar za prostor i infrastrukturu Zvone Černač preuzeo je i poslove ministra za javnu upravu. No, ovo je očito privremeno rješenje jer je za kraj veljače i početak ožujka svoj odlazak iz Janšine koalicije najavila i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), čiji je ministar vanjskih poslova Erjavec.

Dođe li do toga, vlada Janeza Janše suočila bi se s velikim teškoćama jer bi u parlamentu sa 90 mjesta imala zajamčenu potporu samo 30 zastupnika. No, čini se da je sve ovo kupovanje vremena kako bi Slovenija stigla ratificirati hrvatski pristupni ugovor, a nakon toga vjerojatno slijede prijevremeni izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:17