STATISTIKA POSTUPANJA

SLUŽBENIČKI SUDOVI Poreznik koji je odbio poreznu olakšicu zbog ‘zalaganja za abortus’ još je pod istragom

Sudeći po dosadašnjoj praksi, Službenički sudovi uglavnom dosuđuju lakše sankcije za prijavljene
Zagreb, 180614.Vlada RH.Sjednica Vlade RH na kojoj su prvi put bili novi ministar zdravstva Sinisa Varga i ministar znanost, obrazovanja i sporta Vedran Motrnar.Na fotografiji: ministar financija Boris Lalovac.Snimio: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Još uvijek traje nadzor nad postupanjem službenika Porezne uprave koji je odbio poreznu olakšicu na donaciju Centru za ženske studije uz obrazloženje da se ta organizacija “zalaže za pravo na pobačaj”.

Stoga još nije poznato hoće li poreznik zaraditi kaznu zbog lakše povrede službene dužnosti kada mu šef izriče sankciju ili će presudu donijeti Službenički sud nadležan za teške povrede. U svakom slučaju otkaza se ne mora previše bojati jer za lakše povrede dužnosti takva mjera nije niti propisana, a iz dosadašnjih odluka Službeničkih sudova jasno je kako su oni dosada bili prilično blagonakloni prema prekršajima koje su počinili zaposleni u državnoj upravi - otkaz je u posljednjih trinaest godina dobilo svega 5 posto onih protiv kojih su nadređeni pokrenuli postupak zbog teške povrede dužnosti.

Bezazlene sankcije

U velikoj većini slučajeva koji su se vodili pred četiri Službenička suda, državni su službenici i namještenici prolazili prilično bezazleno, najčešće sa novčanim kaznama oduzimanja od plaće na određeno vrijeme.

Podaci o postupcima pred četiri službenička suda u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu pokazuju kako su od 2001. do danas ukupno vodili 1115 postupaka protiv državih činovnika zbog teške povrede službene dužnosti, ali prestanak službene dužnosti, dosuđen je za svega 57 službenika. Od 2001. do danas samo je pet posto službenika, koje su šefovi prijavili jer su - nemarno izvršavali svoje obveze, zloupotrijebili položaj u službi, odali službenu tajnu, nisu prijavili korupciju, odbili izvršiti nalog šefa, neopravdano izostali s posla dva do četiri dana ili primjerice došli na posao pijani, dobilo najtežu kaznu propisanu Zakonom o državnim službenicima.

Sindikati protiv izmjena

Najodgovorniji službenici valjda rade u Splitu jer, iako je tamošnji Sud pokrenuo 196 postupaka, a otkazom je završio samo jedan slučaj!

No izmjenama Zakona o državnim službenicima koje su upravo u proceduri Vlade, te sudove namjeravaju ukinuti te odlučivanje u stegovnim postupcima prebaciti na ministre, odnosno posebne komisije koje bi oni imenovali.

Sindikat državnih službenika i namještenika, međutim, ne slaže se s predloženim izmjenama koje, optužuju, vode k jačanju “političke komponente odlučivanja u odnosu na profesionalnu i neovisnu poziciju određenih tijela u službeničkom sustavu”.

U Splitu se najteže dobije otkaz

Službenički sud u Zagrebu

(od 2001. do 2014.)

- 634 postupka zbog teške povrede službene dužnosti

- 34 službenika kažnjena otkazom

Službenički sud u Splitu

(od 2002. do 2014.)

- 196 postupaka zbog teške povrede službene dužnosti

- 1 službenik kažnjen otkazom

Službenički sud u Osijeku

(od 2001. do 2014.)

- 170 postupaka zbog teške povrede službene dužnosti

- 15 službenika kažnjeno otkazom

Službenički sud u Rijeci

(od 2000. do 2014.)

- 115 postupaka zbog teške povrede službene dužnosti

- 7 službenika kažnjena otkazom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:18