OPET NA ODMOR

SMIJENJENI PREMIJER IDE NA LJETOVANJE Orešković u državnoj vili na Hvaru od 28.7. do 12.8.

 Damjan Tadić/EPH

Tehnički predsjednik Vlade Tihomir Orešković s obitelji će se odmarati u vili Kovač na Hvaru od 28. srpnja do 12. kolovoza, potvrđeno nam je neslužbeno u Banskim dvorima.

Zadnja sjednica tehničke Vlade održat će se u srijedu 27. srpnja, pa postoji mogućnost da Orešković s obitelji krene na put već predvečer 28. srpnja ili dan poslije, ovisno o organizaciji puta.

Bez osoblja

- Premijer neće sa sobom voditi osoblje iz Banskih dvora, kao što je bivši SDP-ov predsjednik Vlade Zoran Milanović na Hvar vodio kuharicu i slastičarku, nego će hranu kupovati na tržnici i u trgovini. Kuhat će on ili supruga Sanja - poručuju izvori bliski Oreškoviću.

Isti izvori iz Banskih dvora napominju kako je već poznato da premijer voli kuhati i da ga se često može sresti na Dolcu, pa će u skladu s tim sam platiti sve troškove prehrane u državnoj rezidenciji na Hvaru.

- Neće se voziti ni helikopterom kao što je to običavao bivši premijer - poručuju iz Banskih dvora.

Predsjednik tehničke Vlade, kako doznajemo, s Hvara će ići na sva važnija državna događanja. Zasad je prema rasporedu predviđeno da 5. kolovoza prisustvuje obilježavanju Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Potom 7. kolovoza ide u Sinj na tradicionalnu Alku, a direktno s godišnjeg odmora 13. kolovoza ići će na 19. maraton lađa koji se održava u Metkoviću.

Vojni helikopter

Orešković se na kraju ipak odlučio za ljetovanje na Hvaru, iako je postojala mogućnost da, nakon što mu je obitelj provela ukupno 32 dana u riječkoj vili Costabella, službeni godišnji odmor provede u vili Jadranka na Brijunima. No, nakon što je Jutarnji to objavio, iz Vlade su demantirali da ide na Brijune, a neslužbeno se još tada nagađalo da će na Hvar.

U vili Kovač, nekadašnjoj rezidenciji komunističkog moćnika Vladimira Bakarića, voljeli su odsjedati i nekadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić te bivši premijer Zoran Milanović. Tamo je Milanović prvi put boravio kao premijer 2012. sa suprugom Sanjom Musić Milanović i dvoje djece. Oni su na Hvar doletjeli s Korčule vojnim helikopterom. Ljetna državna rezidencija nije nimalo luksuzna kako bi se očekivalo, ali pruža mir za njene korisnike. Riječ je o vrlo jednostavnoj kući skromnog unutarnjeg uređenja s tri spavaće sobe na katu i velikom terasom. Njezina je najveća prednost položaj i veliki vrt koji sa svih strana štiti od pogleda znatiželjnika, a ima i dobar pregled pa se stoga nitko neopaženo ne može provući unutar imanja. Plaža ispod samog izlaza iz kuće također je jedna od pogodnosti vile Kovač, kao i vezovi za brodove.

Mesić glavni gost

Bivšu Bakarićevu vilu popularizirao je bivši predsjednik Mesić, a nekad nezaobilazni Brijuni pali su u drugi plan. U deset godina koliko je proveo na čelu države, Mesić niti jedno ljeto nije propustio doći u hvarsku rezidenciju. U Hvaru je imao prijatelje, rute koje je obilazio svake godine, fešte koje nije propuštao kao ni ribolov u Jelsi. Mesić je htio nastaviti koristiti vilu uz naknadu i nakon što je prestao biti predsjednik, ali Vlada mu je odbila dati suglasnost pa se preselio na Pelješac. Tijekom svog mandata Ivo Josipović je nije koristio niti jednom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:27