BANKARI SPREMNI POPUSTIT PREMIJERKI

Snizit ćemo kamate ako nam Vlada pomogne u prodaji stanova

    AUTOR:
    • Branka Stipić

  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2011. u 20:41

Elvir Tabaković / CROPIX

Još danas poslijepodne vodili su se intenzivni pregovori kako stimulirati bankare da snize kamate na kredite građanima

ZAGREB - Banke i Vlada mogle bi već na sutrašnjem sastanku dogovoriti smanjenje kamata na stambene kredite za jedan postotni bod, na oko pet posto.

Vodeći bankari sastaju se s premijerkom Jadrankom Kosor koja je nedavno opet započela kampanju za smanjenje kamata, začinivši je neizravnom prijetnjom o uvođenju poreza na aktivu banaka, što je trebalo smekšati tvrdoglave bankare. Međutim, dok je državna administracija uvjerena da će banke pristati na sniženje kamata zbog prijetnje porezom, i druga je strana spremna potegnuti jake argumente na sastanku.

Pokretanje tržišta

Spremni su, doznajemo, na sniženje kamata, no pitaju što su država i investitori spremni učiniti kako bi se već jednom pokrenulo zamrlo tržište nekretnina , na kojemu stoji neprodanih deset do trideset tisuća stanova.

- Samo sniženje kamata na kredite, samo sniženje cijena stambenih kvadrata i samo eventualno sniženje PDV-a neće pokrenuti tržište. Potreban je trostrani pristup, rekao nam je danas dobro upućeni izvor iz bankarskih krugova.

Naime, u razgovorima o tome što učiniti da se stanovi napokon počnu prodavati potegnulo se, među ostalim, i pitanje PDV-a, čiji je udio u cijeni novog stana danas 17 do 18 posto (PDV se plaća samo na građevinsku cijenu stana, dok se na zemljište plaća porez na nekretnine od 5 posto).

Kad bi se taj udio prepolovio, što znači da bi PDV trebao biti 12 do 13 posto, cijene stanova pale bi za 10 do 12 posto što bi, uz smanjenje kamata, sigurno privuklo kupce. Tu ideju prije svega zagovaraju građevinari, no pridružuju im se i neki bankari jer vjeruju da bez smanjenja cijene kvadrata nikakvo snižavanje kamata neće pomoći.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Izdvajamo