PO PUŠENJU SU TREĆI

Šokantni podaci o hrvatskim učenicima: Prvi su u Europi u snifanju ljepila i opijanju!

Inhalati koje hrvatski mladi koriste su ljepilo i druga industrijskih otapala poput benzina, sprejeva i boja
Zagreb, 170511.Zrinjevac.Ucenici srednjih skola slave zavrsetak srednje skole. Grad Zagreb organizirao je Norijadu polaskom sa Trga bana Jelacica prema Bundeku, a povorku je predvodio autobus iza kojega je s maturantima slavio i zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic. Na Trgu bana Jelacica maturanti su slavili uz glazbu, ples, skakanje u Mandusevac i ispijanje vina i pive.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Šesnaestogodišnjaci u Hrvatskoj piju, opijaju se, puše i snifaju lijepila više od europskog prosjeka. Ove zabrinjavajuće brojke proizlaze iz najnovijeg, u utorak predstavljenog, ESPAD-ovog istraživanja (Projekt praćenja ovisnosti o pušenju, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti ) koje se radi svake četiri godine u trideset šest europskih zemlja i SAD-u.

Glavna koordinatorica pojekta za Hrvatsku prof.dr. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže kako je nažalost očekivani pad pušenja i pijenja alkohola koji se bilježi u većini europskih zemlja izostao. Istraživače je najviše iznenadilo prvo mjesto hrvatsih učenika u uporabi inhalata kao sredstva ovisnosti, a riječ je o primjerice udisanju ljepila i drugih industrijskih otapala, poput benzina, raznih sprejeva, boja... kojima se postiže vrlo brza opijenost, pa potom i pospanost ili smetenost.

To su inače vrlo otrovna sredstva koja mogu biti čak i smrtonosna, ali svakako će izazvati mučninu, proljev, zatim ponekad i krvarenje iz nosa a kako se nerijetko navuče preko glave i plastična vrećica ovisnik se može i ugušiti. Dugoročne posljedice mogu biti oštećenje mozga, leđne moždine, sluha, jetre i bubrega i trajno grčenje mišića nogu i ruku.

Prof.dr. Kuzman napominje kako će se dodatno morati istražiti razlog nevjerojatnog povećanja uporabe inhalata u odnosu na istraživanje provedeno prije četiri godine. Hrvatski učenici manje od prosjeka Europe koriste marihuanu , druge droge i tablete za spavanje ili pak sedative.

Najnovije ESPAD izvješće u kojem sudjeluju 16-godišnjaci odnosno učenici prvog ili drugog razreda srednje škole pokazuje da unatoč činjenici da je u Hrvatskoj pušenje ocijenjeno kao opasno po zdravlje ipak je u posljednjih mjesec dana njih 41 posto pušilo i svrstalo ih tako na treće mjesto u Europi odmah iza Latvije i Češke.

Očekivano najmanje puše mladi u SAD-u, na Islandu, Norveškoj, ali i u Crnoj Gori i Albaniji.

Prof.dr. Kuzman ističe da je uočena značajna povezanost ranog započinjanja pušenja s dostupnosti cigareta, a primjerice u Hrvatskoj zabrana prodaje duhanskih proizvoda mladima gotovo da se i ne poštuje.

Dok je ESPAD-ovo istraživanje od prije desetak godina govorilo kako mladi u Hvatskoj piju manje od europskog prosjeka u ovom najnovijem to se promijenilo, kaže prof.dr. Kuzman.

Premda bi uvjetno rečeno mogli biti zadovoljni činjenicom da su mladi u Hrvatskoj u europskom prosjeku po uporabi marihuane, loše je što istodbono raste broj onih koji miješaju alkohol i tablete. Apsoluto prvo mjesto u Europi hrvatski učenici drže u uporabi inhalata i o tome će sigurno stručnjaci imati što reći.

Dr. Slavko Sakoman dodaje da su kvalitetne društvene akcije i sve manja dostupnost droga, poglavito heroina, u deset godina smanjili broj liječenih ovisnika o heroinu s 1066 na 360 prošle godine.

- Ovo istraživanje pokazuje da ne radimo dovoljno na prevenciji ovisnosti među mladima i to ne samo na razini edukacije u školama već i društvene percepcije opasnosti od alkohola i cigareta, rekla je prof.dr. Kuzman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:18