ZBOG STARIH PRAVILNIKA

ŠOKANTNO Doktori fušaju u Sloveniji, a u našim bolnicama otkazuju operacije

Po novom pravilniku, dodatno ne bi mogli raditi oni protiv kojih se vodi disciplinski, oni s prijavom pacijenta i ako ne ispunjavaju obveze
 Sergej Drechsler / Novi list / EPH

Za oko dva ili tri tjedna Hrvatska će dobiti i treći pravilnik u samo četiri godine s uvjetima za rad bolničkih liječnika kod privatnika, o kojem je javna rasprava u tijeku.

Ministar zdravstva, Dario Nakić, kaže da bi novi pravilnik trebao biti “liberalniji” od važećeg, što znači da “u fušu” ne bi mogli raditi, primjerice, liječnici koji ne ispunjavaju radne obveze u bolnici, ako protiv njih postoji prijava pacijenta, te ako se protiv njega vodi disciplinski postupak. Svi ostali mogli bi u slobodno vrijeme raditi dodatno.

No, dok ne zaživi novi pravilnik, liječnici su odlučili problem riješiti vikend-gastarbajterstvom.Naime, nakon što je riječki KBC nedavno omogućio svojim anesteziolozima da vikendom rade u mariborskoj bolnici, uslijedilo je još 40-ak zahtjeva ravnateljima njihovih kolega iz drugih bolnica za isti dodatni rad jer posao vikendom u susjednoj državi može donijeti i do 1000 eura na mjesec. Sve je legalno, liječnici imaju licencu, dozvolu ravnatelja, u EU smo... Nitko ih ne pita za hrvatski Zakon o radu ni za europske direktive o radnom vremenu, po kojima je zajamčen 48-satni radni tjedan.

Ad hoc rješenja

Riječju, liječnici su se dosjetili kako doskočiti pustim pravilnicima kojima se određuju uvjeti za davanje odobrenja liječnicima za rad kod privatnih poslodavaca koji mijenja svaki ministar u svom mandatu barem jedanput i odlučili biti vikend-gastarbajteri, a da im istodobno nitko ne može narediti da rade prekovremeno u svojoj bolnici ili ih uhvatiti u prekršaju jer rade kod privatnika u RH bez dozvole. Istina, po nekim informacijama, “pati” bolnički operacijski program petkom koji je naglo skraćen “zbog nedostatka potrebnih nalaza” anesteziologa.

Naime, više od godine vode se žestoke polemike između vodstava bolnica i Hrvatske udruge bolničkih liječnika upravo zbog toga mogu li i pod kojim uvjetima nakon radnog vremena liječnici raditi kod privatnika i njihova odbijanja da rade prekovremeno u matičnim bolnicama.

Jedan od najpoznatijih slučajeva bila su prošlogodišnja zbivanja u splitskom KBC-u, gdje su upravo anesteziolozi upozoravali da ih ima premalo, da rade prekovremeno, što nije u suglasju sa Zakonom o radu, tj. da ih nedostaje oko 30 posto. I zaista, liječnici se imaju pravo pozvati na vrijedeće zakone i odbiti raditi prekovremeno “jer tako ugrožavaju svoje zdravlje i zdravlje pacijenata”, no to povlači i pitanje kako to onda mogu raditi “prekovremeno” kad odu preko granice.

- Smatramo da će se na taj način ipak zadržati dio liječnika koji su namjeravali otići u inozemstvo - kaže tajnik HUBOL-a dr. Krešimir Luetić. U tom stajalištu HUBOL očito ima potporu nove zdravstvene administracije koja je redom regrutirana baš iz te udruge, uključujući ministra, njegova zamjenika i pomoćnice jer nema ni riječi zamjerke na mariborske vikende.

No, ova ad hoc rješenja sigurno neće donijeti ništa dobra. Naime, slovenskim vikendima pridružuje se i problem liječnika koji rade kod privatnika u nas bez dopusnica ravnatelja javnih bolnica u kojima su zaposleni.

Povezivanje bolnica

U posljednje četiri godine dvaput su se mijenjali pravilnici u kojima rigorozni uvjeti onemogućavaju takav rad većini bolničkih liječnika. Tako, među ostalim, trebaju za dopusnicu zaraditi mjesečno dvije svoje plaće, a ne smiju imati ni preduge liste čekanja. Kako u Hrvatskoj “patrolira” samo šest inspektora koji bi ih možda mogli uhvatiti “na djelu”, rizik rada na crno i nije prevelik za oko 1500, a možda i 2000 liječnika, koliko se procjenjuje da radi kod privatnika.

Zabrinjavajuće je što se istodobno ništa ne čini s tzv. funkcionalnom povezivanjem bolnica kojim bi liječnici mogli na “posudbu” u hrvatske bolnice, tj. odraditi posao za koji u nekoj od bolnica ne postoji stručnjak i tako također zaraditi. Nažalost, zbog dodatnog rada liječnika, po svemu sudeći, dugogodišnji se kaos nastavlja.

Bolnički liječnici i dodatni rad

- 1500 do 2000 liječnika radi kod privatnika bez valjanih dozvola

- 20 riječkih anesteziologa radi vikendom u mariborskoj bolnici uz dozvolu ravnatelja

- 40 zahtjeva anesteziologa iz drugih bolnica čeka na rješenje ravnatelja za rad u Mariboru

- 2 puta u četiri godine mijenjao je pravilnik o dopunskom radu liječnika kod privatnika

Novi pravilnik

- kod privatnika mogu raditi svi liječnici

- liječnik mora imati ugovor o dopunskom radu s privatnom ustanovom

- ravnatelj mora dati odobrenje liječniku za dopunski rad u roku od mjesec dana

- odobrenje se izdaje na godinu dana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:50