UOČI SUĐENJA PERKOVIĆU

SPISI KOJE NIJEMCI TRAŽE GODINAMA Udbini tajni dokumenti u München stigli kombijem

Zagreb, 030114.Zatvor Remetinec.Josip Perkovic je pusten iz Remetinca nakon sto je njegov odvjetnik, Anto Nobilo, podnio zalbu na odluku da mora biti u istraznom zatvoru do izrucenja Njemackoj. Perkovic je uhicen zbog sumnje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Djurekovica.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Uoči početka suđenja bivšim šefovima Službe državne sigurnosti SFRJ Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću na Vrhovnom zemaljskom sudu u Münchenu, hrvatske su vlasti uspjele dostaviti Nijemcima gotovo sav dokazni materijal koji je predsjedavajući tamošnjeg sudskog vijeća, sudac dr. Manfred Dauster zatražio od RH putem međunarodne pravne pomoći.

Kako nam je potvrđeno i u Ministarstvu pravosuđa RH i iz Njemačke, traženi dokumenti i drugi dokazi ovaj su tjedan kombijem za diplomatsku poštu iz Hrvatske transportirani u München, gdje su i zaprimljeni.

Otežana suradnja

Treba podsjetiti da su još od suđenja Krunoslavu Pratesu 2006. i 2008. njemačke vlasti u više navrata tražile od hrvatskih putem međunarodne pravne pomoći razne Udbine dosjee, zakone i pravilnike iz SFRJ te brojne druge materijale, ali se ta pravosudna suradnja, najblaže rečeno, odvijala otežano. Zapravo, Nijemci su teško ili nikako dobivali te dokaze.

Razgovori o ubojstvima

Doznajemo da su među rijetkim dokazima koji nisu pronađeni audiosnimke razgovora Josipa Perkovića s početka 90-ih, prvo s Josipom Boljkovcem i Marijanom Kraljevićem Kingom, a potom i s Mustačem. Teme su bila udbaška ubojstva, među ostalim i ubojstvo Stjepana Đurekovića za koje su Perković i Mustač optuženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:01