RIJEŠENA VELIKA PREPREKA

'SPORAZUM O RATIFIKACIJI VEĆ JE U PARLAMENTARNOJ PROCEDURI!' Slovenci o ulasku Hrvatske u EU

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.03.2013. u 17:16

Dragan Matić / CROPIX

LJUBLJANA - U slovenskom parlamentu potvrdili su u četvrtak da je u parlamentarnu proceduru ušao prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Očekuje se da će danas ili sutra biti poznat datum održavanja sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojemu će se zakon o ratifikaciji najprije razmatrati kako bi bio upućen na odlučivanje zastupnicima na plenarnoj sjednici.

Nakon što je potporu ratifikaciji, zbog postignutog memoranduma dviju vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke Zagreb, izrazila sadašnja vlada u odlasku premijera Janeza Janše i buduća vlada Jadranke Bratušek, o kojoj će parlament odlučivati idućeg tjedna, smatra se da neće biti poteškoća s osiguranjem dvotrećinske većine kojom zakon slovenski parlament treba potvrditi.

Janez Janša izjavio je u ponedjeljak, nakon potpisivanja memoranduma o suglasnosti dviju vlada u Mokricama , da će do potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora s EU doći do kraja ovog mjeseca. Ratifikaciju podržavaju i stranke koje ulaze u novu vladu Alenke Bratušek, na što su se obvezale i jednom od točaka svog sinoć potpisanog koalicijskog ugovora.

Izdvajamo