RIJEŠENA VELIKA PREPREKA

'SPORAZUM O RATIFIKACIJI VEĆ JE U PARLAMENTARNOJ PROCEDURI!' Slovenci o ulasku Hrvatske u EU

Maribor, 150512.Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika nevinim zrtvama kriznog puta u Teznom, premijer Zoran Milanovic sastao se sa slovenskim kolegom Janezom Jansom. Pretpostavlja se da su razgovarali o otvorenim problemima izmedju dvije zemlje. Na slici: izjave nakon sastanka - Zoran Milanovic i Janez JansaFoto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

LJUBLJANA - U slovenskom parlamentu potvrdili su u četvrtak da je u parlamentarnu proceduru ušao prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Očekuje se da će danas ili sutra biti poznat datum održavanja sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojemu će se zakon o ratifikaciji najprije razmatrati kako bi bio upućen na odlučivanje zastupnicima na plenarnoj sjednici.

Nakon što je potporu ratifikaciji, zbog postignutog memoranduma dviju vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke Zagreb, izrazila sadašnja vlada u odlasku premijera Janeza Janše i buduća vlada Jadranke Bratušek, o kojoj će parlament odlučivati idućeg tjedna, smatra se da neće biti poteškoća s osiguranjem dvotrećinske većine kojom zakon slovenski parlament treba potvrditi.

Janez Janša izjavio je u ponedjeljak, nakon potpisivanja memoranduma o suglasnosti dviju vlada u Mokricama , da će do potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora s EU doći do kraja ovog mjeseca. Ratifikaciju podržavaju i stranke koje ulaze u novu vladu Alenke Bratušek, na što su se obvezale i jednom od točaka svog sinoć potpisanog koalicijskog ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:54