COR UNUM

SPORNA OBNOVA FRANJEVAČKOG STUDENTSKOG DOMA Je li pothvat financiran kroz danas ugašenu humanitarnu udrugu Gorana Marića?

 
Goran Marić
 Ivo Ravlić / CROPIX

U aferi ministra državne imovine Gorana Marića oko obnove franjevačkog studentskog doma u Zagrebu pojavile se spekulacija je li moguće da se obnova financirala kroz Marićevu tadašnju humanitarnu udrugu. Jer obnova je počela 2009. godine, a zanimljivo je da je upravo u ljeto 2009. godine osnovana Hrvatska Humanitarna udruga Cor Unum, jutros je objavio portal index.

Naziv udruge možda dolazi od toga što se Papinsko vijeće zove Cor Unum, koje je dikasterij Rimske kurije zadužen za ljudski i kršćanski razvoj, a utemeljio ga je papa Pavao VI. 1971., i smjestio je u palači Svetog Kalista, koja se nalazi na Trgu svetog Kalista. Marićeva Udruga smjestila se u, pak, u Gundulićevoj ulici na istoj adresi na kojoj je njegova supruga imala prijavljenu tvrtku Scientia d.o.o.

U registru Udruge supruga je navedena i kao osoba za kontakt, a u Udruzi su aktivni bili Goran Marić i svećenik Slaven Milanović Litre, koji je svojedobno svjedočio i o svojoj ulozi u aferi Fimi Media te suradnji s pjevačom Thompsonom. Udruga u to vrijeme, a govorimo o razdoblju od 2007. do 2010. godine, nije bila nepoznata, a u nju su bili uključeni mnogi poznati sportaši i znanstvenici, dok je počasni predsjednik bio tadašnji ministar obrazovanja Dragan Primorac.

Udruga je organizirala niz humanitarnih nogometnih utakmica te je i prikupljala novce, ali njezina financijska izvješća nisu dostupna na stranicama Fine. Članovi udruge navodno su se pobunili ubrzo zbog načina na koji ju je Marić vodio te je došlo do razdora, te je udruga djelovala djelovala do kraja 2009. godine.

Većina članova Marićeve udruge bila je, navodno, nezadovoljna načinom na koji ju je vodio, jer su smatrali da to radi neslužbeno doznajemo na netransparentan način. Udruga je formalno ugašena u prosincu 2010. godine, nakon što je u lipnju iste godine predan zahtjev za gašenje. Sama udruga je nakon toga obnovljena pod novim imenom - Cro Unum, a preuzeo ju je dotadašnji počasni predsjednik udruge Dragan Primorac. Poslali smo pitanja o Udruzi ministru Mariću, ali još nismo dobili odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:45