TIHOMIR PURDA BIT ĆE IZRUČEN HRVATSKOJ

Srbija ne traži 40 hrvatskih državljana zbog ratnih zločina, nego samo četiri

Na tjeralicama su Petar Janjić Tromblon, Danko Maslov, Agim Cequ i Siniša Mišić
 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Na snazi su još četiri Interpolove tjeralice za hrvatskim građanima koji se sumnjiče za ratne zločine, doznao je ekskluzivno Jutarnji list, a ne 40, kako je to objavljeno u dijelu hrvatskih medija. Nakon što je uhićen Tihomir Purda, na Interpolovim tjeralicama ostala su još imena Petra Janjića i Danka Maslova , koje se sumnjiči da su počinili ratne zločine u Vukovaru te Agima Cequa i Siniše Mišića, koji su također hrvatski državljani, ali koje srpski Interpol traži zbog navodnih zločina počinjenih na Kosovu.

Predmeti s Vojnog suda

Tihomir Purda, neslužbeno doznaje Jutarnji list, bit će izručen Hrvatskoj i za to ne postoje nikakve formalno-pravne prepreke.

Ta informacija dobit će i službenu potvrdu kada se u Zagrebu, sredinom ovog tjedna, sastanu Vladimir Vukčević, srbijanski tužitelj za ratne zločine i Snežana Malović, ministrica pravosuđa Srbije, sa svojim hrvatskim kolegama Mladenom Bajićem i Draženom Bošnjakovićem. Snežana Malović izjavila je kako nije važno koje će pravosuđe suditi osumnjičenima za ratne zločine, već da se to dogodi.

U Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije ističu da oni ne žele stvarati probleme u regiji, već ih rješavati - što neizravno potvrđuje da je postignut dogovor oko izručenja Purde Hrvatskoj, čije bi pravosuđe trebalo riješiti njegov slučaj.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine drži da je postojao “dovoljan stupanj osnovane sumnje” o elementima kaznenog djela ratnog zločina, na temelju čega je za Purdom bila raspisana međunarodna tjeralica i na temelju koje je uhićen 5. siječnja na graničnom prijelazu Županja - Orašje, između Hrvatske i BiH. U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu tvrde da se činjenice o slučaju nalaze u spisu predmeta nekadašnjeg Vojnog suda iz 1999., a 2004. predmete ratnih zločina preuzelo je tada formirano Tužilaštvo za ratne zločine.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:10