GRIJESI IZ 1991. GODINE

Srbija: Uhićene 4 osobe osumnjičene za ratni zločin u Belom Manastiru

Bajakovo, 120508.Alkarsko zlato se vraca u Hrvatsku.Srpska policija dopratila je kombi koji prevozi zlato na granicni prijelaz Bajakovo.Foto: Toni Pastar / EPEHA
 Toni Pastar/EPEHA

ZAGREB - Zbog sumnji da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u hrvatskoj općini Beli Manastir u drugoj polovici 1991. godine, temeljem naloga Tužiteljstva za ratne zločine srbijanska policija uhitila je četiri osobe dok je peti osumnjičeni u bijegu.

Uhićeni se sumnjiče za ubojstva najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti, protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

Osumnjičeni su nekadašnji pripadnici Jedinice za posebne namjene SUP-a Beli Manastir, u sastavu policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem.

Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtjev za provođenje istrage protiv pet državljana Republike Srbije, nekada pripadnika SUP-a Beli Manastir.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 2008. godine srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine taj kazneni predmet Županijskog suda u Osijeku, temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog u listopadu 2006. godine, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:13