BATROVCI - BAJAKOVO

SRPSKI MEDIJI: HRVATSKA POLICIJA BLOKIRALA AUTOBUSE IZ SRBIJE NA GRANICI Više od 20 autobusa čekalo satima: 'Ne žele nam ništa reći, prijete kaznama'

 
 Twitter

Srpski mediji pišu kako hrvatska policija sinoć na graničnom prijelazu Batrovci - Bajakovo skoro četiri sata nije puštala više od 20 srpskih autobusa da prijeđu granicu.

Broj turističkih autobusa koji su čekali na ulaz u Hrvatsku je za više od dva sata premašio 20.

Policija je zabranila putnicima da stoje pored autobusa i prijeti im kaznom od 5.000 kuna, što je oko 670 eura, prenosi Blic.

Većina putnika uglavnom putuje u Italiju za Uskršnje blagdane, doznaje se od jednog korisnika Twittera.

- Opći dojam putnika koji mahom putuju u Italiju za Uskršnje praznike jeste da hrvatska policija to radi namjerno. I dalje nema naznaka kada će autobusi nastaviti putovanje. Hrvatska policija ne daje nikakva objašnjenja i odbija bilo kakvu komunikaciju, napisao je Nebojša Radović na Twitteru i objavio fotografije s lica mjesta.

- Policajci ponovo uteruju putnike u autobuse i prijete da neće biti dopušten ulazak u Hrvatsku, iako više od tri sata autobusi stoje na prijelazu, napisao je.

Naovde kako hrvatska policija nije davala nikakva objašnjenja i odbijala je bilo kakvu komunikaciju.

Jedan od putnika je za Pink.rs rekao da je predstavniku agencije policajac rekao: "Imam ja svoje razloge zašto vas ne puštam”, a zatim mu naredio da zatvori vrata autobusa.

Prema snimkama nadzornih kamera Autosaveza Srbije na prijelazu Batrovci u jutarnjim satima 26. travnja na izlazu iz Srbije u Hrvatsku je velika gužva, a uočljiva je velika kolona autobusa.

Zbog praznika i produženog vikenda, u Srbiji se danas očekuje veći broj vozila i pojačan promet, posebno na izlazima iz većih gradova kao i na svim putevima koji vode prema turističkim mjestima i vikend naseljima. Prema poslednjim informacijama, na naplatnim stanicama nema zadržavanja, javlja Tanjug.

Screenshot AMSS
Granica Batrovci - Bajakovo sa srpske strane

Policija: Nitko od vozača se nije žalio na vrijeme čekanja ili proceduru

Vezano za okolnosti dužeg čekanja autobusa na graničnom prijelazu Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, Policijska uprava vukovarsko-srijemska uputila je priopćenje.

Uvidom u elektronske evidencije utvrdili smo kako je promet tijekom cijeloga jučerašnjeg dana bio jakog intenziteta, osobito u večernjim i noćnim satima.

Zbog pojačanog priljeva autobusa, hrvatska granična policija otvorila je dodatne trake za autobuse te se granična kontrola obavljala na 6 kolničkih traka za autobuse. U vremenu od 19 do 7 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku 86 autobusa je prošlo graničnu kontrolu. Niti jedan vozač nije se žalio na vrijeme čekanja ili proceduru, a policijski službenici su kontrolirano puštali putnike iz autobusa da mogu otići u toalet, i istovremeno kontrolirali da se putnici iz autobusa ne kreću po graničnom prijelazu, prvenstveno zbog njihove sigurnosti, ali i ometanja prometa vozila i drugih putnika.

Iz svega navedenog vidljivo je da su policijski službenici iskoristili sve organizacijske mogućnosti koje su im na raspolaganju po pitanju otvaranja dodatnih traka, a pritom poštivajući obavezu provedbe sustavnih provjera na vanjskoj granici sukladno Uredbi (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama svakog pojedinog putnika, bez iznimke.

Navodi pojedinaca o diskriminatornom postupanju hrvatske policije, odnosno namjernom produžavanju vremena za obavljanije granične kontrole prema bilo kojoj kategoriji putnika su neprihvatljivi i nerealni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:25