'PA NIJE ON ČOVJEK S ULICE'

STANIMIROVIĆ IZJAVIO KAKO NIJE U KOALICIJI, ALI PODRŽAVA RAD VLADE Radin podršku Vladi uskraćuje sve dok se HDZ ne distancira od Brkićevih izjava

 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović izjavio je u srijedu u Vukovaru da SDSS nije u koaliciji, ali podržava rad Vlade jer u stranci smatraju kako je to bolji izbor od raspisivanja novih parlamentarnih izbora.

"Nismo uslovljavali nikakva mjesta u izvršnoj vlasti niti smo uslovljavali potpredsjednička mjesta u Saboru. To su špekulacije koje se puštaju u medije", kazao je Stanimirović.

Komentirajući izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića da nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade, Stanimirović je rekao kako je nedopustivo da potpredsjednik HDZ-a i Sabora neprimjerenim izjavama derogira Ustav koji mora štiti i to samo nekoliko dana nakon što je HDZ uz potporu manjinskih zastupnika, pa i SDSS-a, osigurao opstanak Vlade.

Po njegovim riječima, da je to što je izjavio Milijan Brkić izjavio neki čovjek s ulice i ne bi bilo za zamjeriti, ali kada to izjavi potpredsjednik Sabora - onda je takva izjava za osudu. Na pitanje novinara hoće li SDSS konkretnije reagirati na Brkićevu izjavu, Stanimirović je kazao kako je to stvar HDZ-a. Ali, dodao je, Milijan Brkić će s izrečenom izjavom "najvjerojatnije sam sebi odrediti mjesto unutar stranke".

SDSS je u srijedu na konferenciji za novinare predstavio kandidate za zamjenike gradonačelnika Vukovara i vukovarsko-srijemskog župana te vijećnike u Gradskom vijeću Vukovara, a nazočan predstavljanju bio je i predsjednik stranke i nositelj liste SDSS- za Gradsko vijeće Vukovara i Skupštinu Vukovarsko-srijemske županije Vojislav Stanimirović.

Radin uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od Brkića

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin rekao je u srijedu Hini kako uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od izjava zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića o manjinama u Hrvatskoj.

"Dok ne dođe do jasnog koraka natrag i distanciranja od politike ekskluzije, diskriminacije i šovinističkih izjava, a prema nekim manjinama i rasističkih, do tada uskraćujem Vladi podršku" , poručio je Radin.

Milijan Brkić, tvrdi, Radin, svojim izjavama krši Ustav, bar jedan ustavni zakon i nekoliko hrvatskih zakona. "One su u suprotnosti s europskim duhom. Uskraćujem svoju podršku ovoj Vladi i čekam objašnjenje ovakvog postupka, a od takvog objašnjenja odnosno od distanciranja od takve politike ovisit će hoću li ja i dalje pomoći ovoj Vladi ili ne", rekao je Radin.

HDZ se, smatra, odmah trebao očitovati, jer su njegove izjave u suprotnosti s programom Vlade. "U programu Vlade piše inkluzija, a ovo je ekskluzija. Ja želim živjeti u Hrvatskoj koja je zemlja Hrvata i pripadnika nacionalnih manjina kako piše u Ustavu a ne u Kroatistanu", poručuje.

Uvjeren je i kako će ubrzo doći do novih parlamentarnih izbora.

"Mislim da će doći do novih izbora, previše ima indikatora za nove izbore, no to nije niti važno jer se novim izborima neće ništa riješiti, pa će nakon tih izbora po mojoj prosudbi doći do još jednih izbora", procijenio je Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:38