STRAH OD SVINJSKE GRIPE

Stanje će biti još gore ako se dvije gripe ‘preklope’

Zagreb, 151109.Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljevic, bolesnici koji dolaze na preglede u ambulantu nose maske zbog straha od svinjske gripe koja vlada Hrvatskom.Foto Marko Miscevic/ CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

Prema najnovijem izvješću, u Hrvatskoj je zabilježeno 11.916 oboljelih od svinjske gripe od kojih je samo dio, nešto više od 600, i laboratorijski potvrđen. Stručnjaci naglašavaju da je oko 10.000 osoba preboljelo pandemijsku gripu bez ikakvih komplikacija. No, pet bolesnika je umrlo, i to po dva u Splitu i Zagrebu te jedan u Zaboku.

Međutim, unatoč rastu broja oboljelih, Svjetska zdravstvena oganizacija i dalje ne bilježi promjenu virusa H1N1, a broj oboljelih u Hrvatskoj raste uobičajenim tijekom za gripu. Može se očekivati da će i sljedeći mjesec gripa biti u punom zamahu, a nakon toga krenut će silaznim smjerom, kaže dr. Borislav Aleraj, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Naglašava takođe da je Hrvatska za sada po broju oboljelih ispod europskog i svjetskog prosjeka.

No, premda se ne događa niša neuobičajeno za sezonu gripe, ova svinjska je pod posebnom prismotrom javnosti pa se čini da je to puno teža bolest od sezonske gripe. Dr. Aleraj smatra da pacijenti dobivaju primjerenu skrb te da za sada ne nedostaje antivrusnih lijekova koji su distrubuirani liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

No, situacija bi se mogla pogoršati ako se krajem prosinca, kao što je to uobičajeno, pojave i prvi slučajevi sezonske gripe. Za sada je teško predvidjeti hoće li se u jednom trenutku doći do miješanja sezonske i svinjske gripe te hoće li u veljači, kako to neki vjeruju, doći još jedan val svinjske gripe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:19