GODIŠNJE IZVJEŠĆE

State Department: Hrvatske plaće ne osiguravaju pristojan život

Američki State Department jučer je objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu za 2009., koje ističe kako minimalna plaća od 2.814 kuna ne osigurava pristojan život hrvatskom radniku i obitelji, te da je prosječna plaća od 5.370 kuna u 2009. bila manja od troškova života četveročlane obitelji u unajmljenom stanu, koji su iznosili 6.316 kuna.

Izvješće također upozorava na zaostatke u pravosuđu, neučinkovito procesuiranje nekih ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, spor povratak imovine svih vjerskih zajednica osim Katoličke crkve i Islamske zajednice, te problema s kojima se suočavaju srpski povratnici.

Spominje se i nasilje u društvu te napadi na vjerske manjine, među kojima se posebno ističe da je kontroverzni ultranacionalistički pjevač Marko Perković Thompson u Biogradu naveo svoju publiku da uzvikuje profašističke slogane. SD podsjeća da je Thompson optužio predsjednika antifašista Stjepana Mesića da je izdajica, da je policija istraživala slučaj, međutim, da nije podignuta optužnica.

Izviješće govori i o diskriminaciji etničkih manjina, osobito Srba i Roma, nasilju nad ženama i homoseksualcima, a navodi se i primjer prosvjeda tijekom lipanjske Gay Pride parade u Zagrebu.

State Department ističe da su hrvatski zatvori, u kojima ima oko 1500 osoba više od kapaciteta, pretrpani, a sudovi zatrpani neriješenim predmetima kojih je u lipnju 2009. bilo čak 870.538.

Upozorava i na problem izbjegavanja kazne u Hrvatskoj bijegom u BiH. Posebno se ističe slučaj Branimira Glavaša osuđenog na 10 godina zatvora koji „službeno ostaje članom parlamenta, prima plaću i ostvaruje druge povlastice sve dok presuda ne postane pravomoćna“.

Govoreći o slobodi govora, odnosno medija SD tvrdi da se i dalje nastavlja određeni utjecaj vlasti i komercijalnih interesa na medije, uz obrazloženje da lokalne vlasti posjeduju oko 70 posto medija.

State Department spominje i napredak na mnogim područjima.

U poglavlju o vjerskim slobodama u Hrvatskoj u 2009. ističe značaj posjeta kardinala Josipa Bozanića spomen području koncentracijskog logora Jasenovac, te postavljanje kamena temeljca za gradnju džamije u Rijeci.

Također prema izviješću u posljednjim godinama postupno nestaje nasilje prema srpskim povratnicima u većini Hrvatske, osim u zaleđu Zadra i Šibenika.

Najviše pohvala dobio je angažman Vlade na suzbijanju korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:39