POVLASTICE ZA BIVŠEG

Stipe Mesić ipak neće biti doživotni bivši predsjednik?

Može nam se dogoditi da već za pet godina imamo dva doživotna predsjednika države, što bi značilo i dvostruke troškove
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Stipe Mesić ipak neće biti doživotni bivši predsjednik? Vladajući HDZ-a planira, kako neslužbeno doznajemo, izmjeniti Zakon o posebnim pravima bivšeg Predsjednika kako bi se trajanje mandata bivšeg Predsjednika ograničilo na određeni rok. To znači da bi nakon isteka tog roka Mesić morao iseliti iz vile u Grškovićevoj, a u tom slučaju ostao bi i bez vozača, auta, dva službenika.

- U HDZ-u se samo načelno razgovaralo o toj temi. Nema još nikakvih konkretnih prijedloga jer nam u ovom trenutku to nije prioritet. Za izmjene još ima dovoljno vremena, no, ta će tema svakako doći na dnevni red, jer se u protivnom možemo naći u situaciji da imamo nekoliko bivših predsjednika, kazao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

Iako još nema konkretnih prijedloga, nekoliko je mogućnosti modifikacije Zakona: da se trajanje mandata bivšeg predsjednika ograniči na pet godina koliko traje jedan mandat, zatim da se ograniči na dužinu trajanja predsjedničkog mandata - pet ili deset godina ili da ostane doživotni bivši predsjednik.

Ured, vozač i tjelohranitelji

Prema važećem Zakonu bivši predsjednik sva prava može koristiti trajno. To znači da bi nam se, ako su Zakon ne promijeni, već za pet godina moglo dogoditi da imamo dva bivša Predsjednika i naravno dvostruke troškove za financiranje njihovih prava od - ureda, vozača, službenog automobila, tjelohranitelja i dva službenika.

Premda HDZ temu o izmjenama Zakona nije formalno stavio na dnevni red, da će i to biti jedna od tema za razgovor među vladajućima, prije tri mjeseca je najavila predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor. Tada je, podsjetimo, na pitanje trebali li mjenjati spomenuti Zakon priznala kako će se o tome razgovarati.

- Naravno da ćemo razgovarati o mogućim modifikacijama, u smislu toga da ćemo za nekoliko godina imati vjerojatno nekoliko bivših predsjednika i to je tema za razgovor. Ali sada je ovo za mene zakon, ja ga kao predsjednica Vlade moram poštivati - istaknula je tada premijerka. Neki su HDZ-ovi zastupnici čak predlagali da se Zakon o pravima bivšeg predsjednika suspendira sve dok je na snazi krizni porez.





To je preskupo za nas

Zakon o pravima bivšeg predsjednika donesen je 2004. godine u prvom Sanaderovom mandatu, a ima svega osam članaka. Njima se propisuje da po prestanku obnašanja dužnosti Predsjednik Republike na teret državnog proračuna ima pravo na ured i sve troškove ureda, te još četiri zaposlenika i službeni atomobil.

U vladajućoj stranci su očito shvatili da takav model trajnih prava bivših predsjednika nemaju niti neke bogatije države te da bi to trebalo mjenjati.

Sve zemlje u regiji ograničile su prava bivših šefova

Slovenija

- bivši predsjednici prava uživaju pet godina nakon prestanka mandata. Tako se Milan Kučan, nakon što je šef države postao Danilo Turk, morao oprostiti s povlasticama jer je to mjesto zauzeo novi bivši predsjednik Janez Drnovšek, koji je preminuo pa naši susjedi sada nemaju bivšeg predsjednika.

Njemačka

- bivši predsjednici imaju doživotno pravo na 60 posto svoje nekadašnje plaće, ured, suradnika u rangu državnog podtajnika i vozača.

Češka

- bivši predsjednik ima pravo na državnu zaštitu i auto, ali u ograničenom periodu, dok doživotno ne može steći niti pravo na povlaštenu mirovinu. Vaclav Havel je dobio 30.000 eura otpremnine.

Austrija

- imaju ista prava kao i ostali državni dužnosnici.

Italija

- bivši predsjednici postaju članovi Senata s pravima koja iz toga proizlaze - ured, tajnica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:24