NIJE DOBRO

Prema izvještajima lokalnih stožera, ovo je najgori dan: Prijavili više od 240 slučajeva!

Lokalni stožeri civilne zaštite tijekom dana su objavljivali podatke o koronavirusu po županijama
Testiranje u Zagrebu
 Denis Lovrović/AFP

Lokalni stožeri civilne zaštite tijekom dana su objavljivali podatke o koronavirusu po županijama.

Objave lokalnih stožera pratili smo tijekom dana, a njihove izvještaje možete pronaći niže.


Splitsko-dalmatinska županija - 66

Grad Zagreb - 47

Šibensko-kninska županija - 24

Zadarska županija - 20

Osječko-baranjska županija - 15

Karlovačka županija - 15

Međimurska županija - 10

Dubrovačko-neretvanska županija - 9

Zagrebačka županija - 7

Primorsko-goranska županija - 5

Brodsko-posavska županija - 5

Istarska županija - 3 (preminula jedna osoba)

Bjelovarsko-bilogorska županija - 3

Vukovarsko-srijemska županija - 3

Koprivničko-križevačka županija - 3

Virovitičko-podravska županija - 2

Ličko-senjska županija - 2

Krapinsko-zagorska županija - 2

Požeško-slavonska županija - 0

Sisačko-moslavačka županija - 0

Varaždinska županija - 6


Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 576 obrađenih testova danas je 66 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 18, Imotskog 13, Zmijavaca 3, Lovreća 3, Prološca 1, Podbablja 2, Makarske 7, Tučepa 1, Podstrane 2, Solina 1, Kaštela 6, Sinja 2, Hrvaca 1, Trilja 2 ,Hvara 3 i Runovića 1 osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Od 66 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1109 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru, navode iz Stožera.

Grad Zagreb

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je tako broj ukupno oboljelih danas 450, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Andrija Štampar Sandra Šikić istaknula je kako je u Zavodu samo u 24 sata, na dan 18. kolovoza, provedeno čak 684 testiranja, "što je iznad svih naših kapaciteta".

"Detektirali smo 47 novih slučajeva, od čega su 20 kontakti s prethodno oboljelim osobama. Njih 13 su povratnici s godišnjih odmora, za osam osoba je negativna epidemiološka anamneza i šest slučajeva je još uvijek u epidemiološkoj obradi", kazala je Šikić.

Ukupno u Zagrebu imamo 450 aktivnih slučajeva, 959 samoizolacija, a oporavilo se devet osoba više u odnosu na prethodni dan, dodala je.

S obzirom na pojačane gužve na Zavodu u Mirogojskoj, ponovila je apel da se i ostale ustanove koje testiraju više angažiraju, osobito da upute turiste koji se vraćaju kući da mogu testiranja obaviti i u županijskim zavodima.

Zbog zabilježenog nešto većeg broja kontakata sa Covid-19 pozitivnim osobama nego samih povratnika s godišnjih odmora uputila je apel povratnicima na odgovorno ponašanje.

"Ponovo ih pozivamo na odgovorno ponašanje po povratku s godišnjeg odmora, da smanje broj kontakata, odnosno da čuvaju svoje ukućane, naročito one starije i kronične bolesnike", poručila je Šikić.

Šibensko-kninska županija

Srijeda je najgori dan od početka epidemije koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji, točnije od sredine ožujka kada je zabilježen prvi slučaj oboljenja od Covida-19.

Naime, u protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 24 osobe su oboljele od zarazne bolesti COVID-19, doznaje se u Stožeru civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Od toga broja, 22 novooboljele osobe imaju prebivalište na području Šibensko-kninske županije, i to na području Grada Šibenika 11 osoba, na području Grada Knina četiri osobe. U Vodicama su oboljele tri osobe, u Bilicama dvije osobe, te po jedna osoba u Pirovcu i na području Grada Drniša.

Dvoje novooboljelih trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište im je u Zagrebu.

Većina novooboljelih kontakti su ranije oboljelih i do sada su bili u samoizolaciji.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima. Oboljeli su s područja gradova Zadra, Biograda, Paga i Nina te općina Stankovci i Sv. Filip i Jakov.

U samoizolaciji je 405 osoba, nadzor je istekao za njih 4950, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 168 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 13 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je troje na respiratoru.

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 257 uzoraka od kojih je 15 bilo pozitivno na koronarirus.

Većina (10) novooboljelih imaju prebivalište na širem području Osijeka, tri Đakova, a po jedna Našica i Belog Manastira. Među tim testovima jučer je samo u KBC-u Osijek obrađeno više od 60 uzoraka od osoba koje su testiranje učinile na vlastiti zahtjev i uz vlastito plaćanje.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 24 kontakta novooboljelih, pa je sada u samoizolaciji ukupno 274 osoba, a u KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 23 pacijenta od kojih su četiri na respiratoru.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji danas je 15 novooboljelih osoba. To je u jednom danu do sad najveći broj zaraženih.

Jučer je testirana 141 osoba, a od 15 pozitivnih devet je muškaraca i šest žena. Uglavnom se radi o mlađim osobama.

– Devet osoba su kontakti već prije oboljelih osoba te su se nalazili u samoizolaciji, pet osoba se vratilo s godišnjeg odmora, a jedna osoba je asimptomatska. Deset osoba je s područja Karlovca, dvije osobe iz općine Ribnik i tri osobe iz općine Rakovica, izvjestili su u stožeru.

Ponovljen je test za jednogodišnje dijete koje mora na operaciju u inozemstvo. Dijete je sada negativno odnosno, kažu u stožeru, prvotni test bio lažno pozitivan.

Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 146 osoba. Na hospitalizaciji u OB Karlovac se nalaze 2 muške osobe srednje životne dobi. Pod mjerama samoizolacije se nalazi 187 osoba.

Jučer je pod nadzorom bilo 5 ugostiteljskih objekata, 2 pekare, 1 trgovina, 1 banka. Dva usmena upozorenja izdana su za jedan ugostiteljski objekt i jednu pekaru.

Međimurska županija

Do 11:00 sati uzet je 51 uzorak i analiza je u tijeku. Do sada je ukupno uzeto 2713 uzorka.

Od jučer su testirane 72 osobe, 62 nalaza su negativna i 10 pozitivnih od kojih je 8 kontakata ranije oboljelih, a isti su se nalazili u samoizolaciji.

U Međimurskoj županiji, s današnjim danom, 24 je oboljelih od COVID 19 virusa, njih 18 se vratilo s ljetovanja, 4 osobe su radnici iz drugih zemalja na privremenom radu u Republici Hrvatskoj s prijavljenim prebivalištem u Međimurskoj županiji, a preostale 2 osobe su samo s prebivalištem u Međimurskoj županiji. Svi su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom i nema hospitaliziranih osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika od kojih su jedna muška i ženska osoba kontakti prethodno zaraženih.

Pozitivne na COVID-19 su i dvije ženske osobe iz Stona za koje se utvrđuje epidemiološka veza, tri muške osobe iz Metkovića od kojih su se dvije najvjerojatnije zarazile izvan naše županije te jedna ženska osoba iz Zagreba koja trenutno boravi u Dubrovniku i kontakt je ranije poznatog slučaja.

Također, izliječene su 3 osobe, po jedna iz Korčule, Ploča te Župe dubrovačke.

U OB Dubrovnik nema hospitaliziranih osoba, a od početka pandemije na analizu je poslano 7710 uzoraka.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede u 11 sati evidentirano je 326 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, a četiri su osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 81 slučaj. Do sada su ukupno izliječene 234 osobe, a 11 ih je preminulo.

Primorsko-goranska županija

Na području Primorsko-goranske županije danas imamo pet novozaraženih osoba. Tri osobe su povratnici s godišnjih odmora a među novozaraženima je i bračni par koji je došao s Kosova.

Među testiranim stranim turistima koji su boravili u ugostiteljskim objektima na području PGŽ nema zaraženih osoba.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 235, dok je broj aktivnih slučajeva 56. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 221.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 343 uzoraka briseva (176 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su 3 pozitivna.

Dvije osobe su iz mjera samoizolacije, bliski kontakti s pozitivnom osobom. Za jednu osobu je epidemiološka obrada u tijeku.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, 1936. godište. Osoba je jučer bila na hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Pula te je testirana iz protokolarnih zahtjeva.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 iz Vinkovaca, 1 iz Županje i 1 iz Nuštra), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 558, od kojih su 402 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 29 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 94 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6878. U samoizolaciji na području županije je 190 osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su pristigli nalazi 35 testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 u posljednja 24 sata te su potvrđena 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je o dvije mlađe osobe s koprivničkog i đurđevačkog područja koje su razvile blage simptome bolesti nakon povratka s ljetovanja i jednoj osobi, državljaninu Bosne i Hercegovine koji živi i radi na području Županije. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novo zaraženih osoba.

Trenutno su na području Županije registrirana 5 aktivna slučaja (jedna osoba se liječi na području Splitsko – dalmatinske županije) i 13 osoba bliskih kontakata u samoizolaciji. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 111 slučajeva bolesti COVID-19.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novo zaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Riječ je o djevojci srednjoškolske dobi, te mlađoj ženi. Obje imaju blage simptome i nalaze se na kućnom liječenju.

Srednjoškolka se zarazila na ljetovanju, a kod druge osobe, još nije poznat izvor zaraze. Povezano uz njih, trenutno je u izolaciji, 15-ero osoba. Od prije je u (samo)izolaciji još 21 osoba na području VPŽ, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih, u posljednja 24 sata je bio 45 (43 negativnih i dvoje pozitivnih), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2.670. Podsjetimo, od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 38 osoba se zarazilo korona virusom. Od toga, šest osoba je trenutno aktivno, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe. Oboljele osobe su s područja grada Novalje i općine Perušić.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 39 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 8 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na području županije.

Krapinsko-zagorska županija

U Krapinsko-zagorskoj županiji u srijedu su zabilježene dvije novooboljele osobe od koronavirusa, od kojih se jedna vratila s ljetovanja, izvijestilo je Županijski stožer Civilne.

Trenutno je u Krapinsko-zagorskoj županiji 15 aktivnih slučajeva, a u drugoj fazi, odnosno od 24. lipnja do današnjeg dana, ukupno je 35 oboljelih, dok je 20 osoba ozdravilo, izvijestila je zamjenica načelnika Stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije i zamjenica župana Jasna Petek.

Dodala je da je u samoizolaciji trenutno 67 osoba, a broj testiranih zaključno s utorkom bio je 4.999. Od početka korone oboljelih je bilo 173.

Krapinsko-zagorska županija trenutno na 100.000 stanovnika ima 10 oboljelih, dok je prosjek Hrvatske 33, istaknula je je Gordana Popijač Cesar, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

Novinare je zanimalo kada će se znati jesu li mise na Veliku Gospu bile žarišta zaraze, a epidemiologinja je kazala kako je bilo nepridržavanja mjera u pojedinim župama.

"Vidjeli smo to iz anketiranja i mislim da do kraja tjedna možemo očekivati veći broj vezan uz takva okupljanja za Veliku Gospu“, zaključila je.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jučer je testirana 31 osoba i potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Jedna novooboljela osoba kontakt je ranije zaražene osobe dok dvije osobe nisu kontakti ranije oboljelih iz Bjelovarsko-bilogorske županije. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada.

Na području naše županije 92 osobe su u samoizolaciji.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 11 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a dvije osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 66 osoba, a ukupno je testirano 4554 osobe.

Na posljednjem testiranju bilo je 164 uzorka i svi su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Među zaraženima imamo jednu 70-godišnju žensku osobu koja je svoju izloženost ostvarila za vrijeme ljetovanja u okolici Šibenika, a trenutno je u izolaciji kod kuće.

Tri osobe u 30-im godinama su kontakti prethodno oboljelih osoba, imaju blage kliničke slike i liječe se kod kuće, a već prethodno im je bila izrečena mjera samoizolacije.

Zaraženi su i 60-godišnji muškarac, bliski obiteljski kontakt prethodno oboljele osobe, trenutno bez simptoma i jedna maloljetna osoba koja je svoju izloženost ostvarila na ljetovanju na Pagu, blage je kliničke slike i liječi se kod kuće.

Slijede preventivna testiranja bliskih obiteljskih kontakata novozaraženih.

Time je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 23 od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a dvadesetoro ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji sada imamo 89 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 13 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 89 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:11