NATPISI NA ĆIRILICI

ŠTO JE ODLUČIO USTAVNI SUD 'Ploče koje su ostale ne smiju se razbijati'

Odvjetnik Veljko Miljević analizira odluku Ustavnog suda o zabrani referenduma o ćirilici
 Vlado Kos/Cropix

Je li skidanje i uništavanje dvojezičnih ploča u Vukovaru bio protuzakonit čin i jesu li te ploče protuzakonito postavljene, pitanja su koja su se nametnula nakon odluke Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru, odnosno njezina dijela koji se odnosi na to da Vlada u sljedeću godinu dana ne smije prisilno postavljati nove ploče, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, nedavno su na vukovarskom sudu podignuta 22 optužna prijedloga protiv osoba osumnjičenih za uništavanje i razbijanje ploča. O tome kakav će biti status osumnjičenih, razgovarali smo s odvjetnikom Veljkom Miljevićem, za kojeg nema dvojbe.

- Vlada je bila ovlaštena postavljati ploče, a oni koji su ih skidali i uništavali činili su nešto što je protuzakonito. No, tu sada imamo problem dokazivanja umišljaja svijesti i protupravnosti tog čina, jer se tu ljudi mogu pozvati na tri vrste zabluda. Naime, iako je razbijanje ploča bio protuzakonit čin, počinitelj se može pozvati na to da kod njega nije bilo protupravne svijesti zbog svih okolnosti koje prate ovu situaciju - smatra Miljević.

Prema njegovim riječima, ploče koje još uvijek stoje na pročeljima zgrada u Vukovaru ne bi se smjele dirati, no za detaljniji odgovor ističe kako bi morao pročitati što piše u odluci Ustavnog suda.

- Niti jedna odluka nema svojstvo pravomoćnosti i izvršnosti i ne mogu se točno odrediti o tim pitanjima, no smatram da bi daljnje razbijanje također bilo protuzakonito. Mislim da sve to mora pisati u završnom dijelu odluke Ustavnog suda, jer svaka njegova odluka ima svoj utjecaj na pojedinačne akte koji su doneseni prije te odluke - kazao je Miljević, kojeg smo upitali i što bi se dogodilo ako bi Vlada, unatoč odluci Ustavnog suda, postavila nove ploče, a netko ih potom opet uništio.

- Taj netko mogao bi se braniti odlukom u kojoj stoji da se nešto ne smije raditi godinu dana. Drugim riječima, mogao bi reći vi ste učinili nešto što niste smjeli, pa sam ja to onda ispravio. No, ponavljam to je vrlo osjetljivo područje i teško mi je dati konkretan odgovor. U svakom slučaju, smatram da je Ustavni sud donio odluku koja jest oportunistička, ali ne u lošem smislu, jer bi svaka druga odluka Hrvatsku izvrgnula određenim međunarodnim pritiscima - zaključio je Miljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:51