RASPRODAJA NA ZAGREBAČKOJ BURZI

Stolica za 2500 kuna traženija od dionice

Komad amortiziranog namještaja sa Zagrebačke burze prodaje se za četvrtinu nabavne cijene
 Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Zagrebačka burza je na bubnju, već prodaju namještaj - munjevito se proširila glasina poslovnom zajednicom. I točno i pogrešno.

Točno je da Burza prodaje dio svog namjeataja za četvrtinu cijene od nekadašnje nabavne jer smanjivanjem opsega posla i broja zaposlenih upola se smanjila i potreba za prostorom.

Burza, međutim, nije na bubnju jer, unatoč smanjenom broju transakcija, riječ je o poslu koji i danas svojim vlasnicima donosi zaradu.

- Zaključili smo da više nije vrijeme za bahatost - kažu na Burzi.

Odrekli se raskoši

Burza je dosad raspolagala s cijelim katom u Eurotoweru, poslovnom neboderu u Zagrebu, a ubuduće polovicu tog prostora namjeravaju dati u podnajam.

- To je oko tisuću kvadrata, deleko više nego što nam treba za dvadesetak stalno zaposlenih. Odlučili smo prepoloviti kvadraturu i odreći se dijela raskoši, ali na samoj Burzi, u tehnologiji našeg poslovanja, to ne mijenja ništa -rekla nam je Sanda Kuhtić-Nalis, glasnogovornica Burze.

Od zlatne 2007., kada se Zagrebačka burza uselila u luksuzni poslovni prostor u Lučićevoj, vrijednost na njoj izlistanih vrijednosnih papira smanjila se sa 353 milijarde kuna na 170. S padom vrijednosti smanjio se i broj transakcija, ali i dobit Burze. Na Burzi kažu da štednja s prostorom i tim povodom upriličena rasprodaja (amortiziranog) namjeataja - jedna fotelja može se kupiti za oko 2500 kuna - nisu izravno povezani s padom entuzijazma na hrvatskom tržištu kapitala, pa čak ni s izravnim posljedicama krize globalnih tržišta.

- Prostor u Lučićevoj od početka je bio podređen udobnosti i prikazivanju sjaja, samo malen dio toga bio je u izravnoj funkciji poslovanja i to sada mijenjamo - kaže glasnogovornica.

Prevrat na vrhu

Burza je početkom godine prošla kroz svojevrno revoucionarno previranje koje je završilo prevratom na vrhu. Dotadašnjeg predsjednika Roberta Motušića, kojemu je dio vlasnika zamjerao sporost u prilagodbi novim prilikama, zamijenila je u travnju Ivana Gažić, koja je već prvim koracima dala naslututi zaokret u vođenju Burze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:00