DRAMA

STOŽER ZA OBRANU SISAČKE RAFINERIJE TRAŽI HITAN SASTANAK S PLENKOVIĆEM Najavljuju i velike demonstracije: 'MOL gasi srce rafinerije'

 CROPIX

Članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta na sastanku u ponedjeljak zaključili su da u utorak ujutro zatraže hitni prijem kod premijera Andreja Plenkovića. Ujedno su uputili prijedlog Vladi da stavi 'moratorij na sve odluke koje promovira MOL uništavajući INA-u', do okončanja pregovora Vlade s MOL-om oko otkupa dionica INA-e.

- Želimo premijera Plenkovića obavijestiti o stvarnom stanju u Rafineriji nafte Sisak, o tome što postrojenje FCC znači za rafineriju te oko stanja u INA-i. Nama je naprosto nevjerojatno da dok se vode pregovori, da MOL čini jednu ovakvu zločestu gestu i gasi srce naše rafinerije, jer je na taj način ova rafinerija ugašena. To je isto kao da kupujete auto, a prodavač se s vama dogovara koje će vam vitalne dijelove poskidati, rekao je nakon sastanka Stožera glasnogovornik Predrag Sekulić.

Dodao je kako nije u pitanju samo Rafinerija Sisak, nego i drugi dijelovi INA-e.

- I ako opet dođe do prosvjeda u njih neće kao do sada biti uključeno nekoliko stotina, nego nekoliko tisuća ljudi, rekao je Sekulić. Nada se da će se u razgovore s premijerom uključiti i hrvatski članovi uprave Ine, iako, kako je naglasio, s predstavnicima MOL-a više se nema što razgovarati.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja, koji su također članovi Stožera, Ibrahim Novljaković rekao je u ponedjeljak kako su u onih 40 radnika viška hrvatski branitelji.

- Trebate znati, ne radi se ovdje samo o 40 ljudi, nego o postrojenju FCC, koji za rafineriju predstavlja srce, to je kao da čovjeku izvadite srce i kažete sad će on dalje živjeti, ali neće živjeti. Tu je riječ o 600 radnika rafinerije, oko 200 radnika STSI-ja i zaposlenika svih drugih uslužnih djelatnosti. Radi se o sudbini grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, ali i energetske stabilnosti RH. Mi nećemo dozvoliti da to ide na ovaj način i mi smo spremni na sve oblike akcija. Dosad su to bili mirni prosvjedi, a o drugim oblicima ćemo odlučiti nakon razgovora s premijerom Plenkovićem. Ujedno zahvaljujemo na dosadašnjem razumijevanju svih premijera i predsjednika, a posebno predsjednici Kolindi Grabar Kitarević - rekao je Novljaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:54