DAN SJEĆANJA

STRANI DIPLOMATI ‘Ako bude skandala u Vukovaru, Hrvatska će trpjeti posljedice’

Diplomati upozoravaju da žrtvama treba odati počast te stoga u Vukovaru ne smije biti politikantstva
 Vlado Kos/CROPIX

Središnje obilježavanje 23. obljetnice pada Vukovara, grada koji je bio i ostao simbol otpora agresiji snaga bivše JNA, pobunjenika i srpskih paravojnih postrojbi, predviđeno je za utorak. Nakon teške i duge opsade grad je pokleknuo i pao u ruke beskrupuloznih napadača.

Ključni dio programa obilježavanja trebala bi biti Kolona sjećanja koja ide od središta Vukovara do stratišta na Ovčari. No, ovogodišnja obljetnica, kako zbog pojačanih tenzija izazvanih gotovo jednomjesečnim prosvjedom dijela branitelja pred zgradom Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, tako i zbog prošlogodišnjih iskustava kad je državnom vrhu bilo onemogućeno sudjelovanje u Koloni sjećanja izaziva opravdan interes javnosti, i domaće, i strane.

Poziv Vlade

Prošlih smo dana o toj temi razgovarali s više diplomatskih predstavnika zemalja članica EU i NATO-a, dakle međunarodnih organizacija kojih je Hrvatska članica, ali i drugih država. Vlada je, kako se i očekivalo, poslala pozive predstavnicima svih diplomatskih misija u Hrvatskoj da budu dio obilježavanja herojskog stradanja Vukovara. Svjesni svih negativnih prošlogodišnjih iskustava, prvo su se susreli ambasadori zemalja članica NATO-a i dogovorili kako će se svakako odazvati pozivu Vlade i biti prisutni u Vukovaru.

Bez manipulacija

Naime, kako nam je rekao jedan od ambasadora, riječ je o zemlji saveznici i svi su jednoglasni da žele pokazati sućut svojih vlada prema žrtvama obrambenog rata. No, i taj ambasador i nekoliko drugih posebno su istaknuli da unatoč važnosti događaja u diplomatskom koru postoji određena zabrinutost da bi se i ovogodišnja obljetnica mogla ponovno ispolitizirati i pretovoriti u skandal kao i prošle godine. Iskreno se nadaju da se takvo što neće dogoditi i posebno ističu kako je riječ o žrtvama koje su pale za slobodu Hrvatske pa bi stoga bilo kakva politizacija bila u potpunosti neprimjerena.

Ambasador jedne od većih europskih zemalja rekao je da se žrtvama klanjaju sve vlade, kako onima iz Velikog rata (Prvi svjetski rat) čija se stogodišnjica početka obilježava ove godine, tako i onima iz Drugog svjetskog rata, te da na takvim skupovima ne smije biti mjesta za manipulacije.

Pozitivan primjer Dan D

- Na obljetnici Dana D u Normandiji ove su godine bili predsjednici svih zemalja koje su borile protiv nacizma, pa i ruski čelnik Vladimir Putin, iako je tada plamtjela ukrajinska kriza. Pozivaju se i čelnici Njemačke kako bi se pokazala važnost zajedništva te poslala poruka da se tako nešto više ne smije ponoviti - ustvrdio je.

Jedan drugi ambasador istaknuo je kako ni jednoj zemlji saveznici Hrvatske u EU i NATO-u ne pada na pamet miješati se u hrvatsku unutarnju politiku, ali da svi oni ipak pomno motre što se događa i ne bi bili sretni ako bi se i na koji način - poput prošle godine - okaljao tako važan događaj.

Moguća reakcija

Ali, naglasio je, nije riječ ni o kakvom monitoringu. No, kao što se reagira na neke negativne procese u drugim članicama, tako će se svakako reagirati ako se opet, kao prošle godine, dogodi neki skandal vezan uz Kolonu sjećanja.

Svi naši sugovornici vjeruju da će gradske i ostale vlasti napraviti sve što je potrebno kako bi Kolona mogla uistinu pokazati pijetet prema Vukovaru i svim žrtvama te da će i njima, kao predstavnicima Hrvatskoj prijateljskih zemalja, biti omogućeno da u njoj sudjeluju. Nadaju se, dakle, da će sve proći u skladu s najboljim standardima, ali priznaju da određena doza zabrinutosti ipak postoji. Stoga ističu da bi bilo kakvi mogući sukobi, pa čak i na verbalnoj razini, doveli do njihovih negativnih reakcija za koje bi svakako odgovornost snosili organizatori nemira, ali ukupna bi mrlja pala na cijelu Hrvatsku. O tome, dakle, svakako moraju razmišljati organizatori, ali i oni koji možda u HDZ-u ili Stožeru za obranu Vukovara imaju neke drukčije planove.

Prosvjednici mogu na Markov trg, ali samo do 10 sati navečer

Najave Josipa Klemma, organizatora okupljanja branitelja ispred zgrade Ministarstva branitelja, o mogućnosti prebacivanja prosvjeda na Markov trg, policija nije željela službeno komentirati. Neslužbeno, izvor iz MUP-a, kaže da je trg ispred sjedišta Vlade RH otvoren za prosvjede. Dakle, braniteljima zakon dopušta okupljanje, ali svaki dan do 22 sata navečer. Nakon tog vremena trg se mora isprazniti i ta će se zakonska odredba strogo poštovati. Neće biti dopušteno kampiranje, pogotovo podizanje šatora, postavljanje kemijskih WC-a, paljenje logorskih vatri i većina onoga što se sada tolerira u Savskoj ulici ispred Matićeva ministarstva. Prosvjed, ako branitelji to zaista žele, održat će se prema zakonskim odredbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:21