PARLAMENTARNI IZBORI 2011.

Strani mediji o izborima u Hrvatskoj: Pobjeđuje 'cock-a-doodle-doo' koalicija

ZAGREB - Hrvati biraju vlast koja će ih uvesti u Europsku uniju 2013. godine, izvješatava BBC o aktualnim parlamentarnim izborima za sedmi saziv hrvatskog Sabora.

Izbori se, izvještava BBC, odvijaju u stiuaciji u kojoj je “vladajući konzervativni HDZ opterećen korupcijskim skandalima”, a ekonomija u izrazito lošem stanju.

Ali, piše BBC, tko god formirao sljedeću vladu, morat će se suočiti s teškim proračunskim problemom kako se Hrvatskoj ne bi smanjio kreditni rejting te s rastućom nezaposlenošću. Također će se morati baviti i borbom protiv korupcije, komentirao je BBC-jev balkanski dopisnik Mark Lowen.

Podsjeća da se Hrvatska muči s recesijom te da joj se u ovoj godini predviđa rast od tek 0,5 do jedan posto.

BBC piše kako politički analitičari prognoziraju da će Kukuriku koalicija koja okuplja stranke lijevog centra osvojiti većinu od 151 saborskog mjesta.

I Reuters piše kako “Hrvatska glasa na izborima kojima će najvjerojatnije predati opoziciji lijevog centra vlast i mandat da oporavi posrnulo državno gospodarstvo prije priključivanja Hrvatske Europskoj uniji tijekom 2013. godine”.

Također konstatira kako će glasači “gotovo sigurno” kazniti vladajući konzervativni HDZ - hrvatsku dominantnu stranku od uspostave nezavisnosti 1991. godine - za niz korupcijskih skandala i rastuću nezaposlenost, ali da će sljedeća Vlada morati djelovati brzo kako bi dovela u red državnu potrošnju, stvorila nova radna mjesta i spriječila potencijalni pad kreditnog rejtinga.

U svojem izvještaju preveli su Kukuriku koaliciju u “cock-a-doodle-doo” koaliciju.

AFP izvještava da će Hrvatska samo pet dana nakon izbora potpisati ugovor za pristup Uniji. I oni predviđaju nadmoćnu pobjedu Kukuriku koaliciji te ističu kako je novi premijer, “45-godišnji bivši diplomat, obećao kako će voditi zemlju na pošteniji i učinkovitiji način”.

Srpske novosti javljaju da ove izbore karakteriziraju neriješeni birački popisi koji su po mnogima “prenapuhani”, čak i kad bi se uračunali svi koji privremeno žive i rade u inozemstvu, kao i nesrazmjerne izborne jedinice, među kojima je razlika i do 30 posto glasača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:31