SMETA IH I TO

Studenti nastavljaju s blokadom i zbog financiranja programa u BiH iz proračuna

 Dragan Matić/CROPIX

RIJEKA – Studenti riječkog Filozofskog fakulteta u nedjelju navečer na Plenumu su izglasali nastavak blokade nastave, a kao jedan od razloga navode i “skorašnje Vladino donošenje rashodovnih stavki proračuna za sljedeću godinu“.

Smeta ih, među ostalim, financiranje raznih programa i projekata u Bosni i Hercegovini iz ovogodišnjeg državnog proračuna odnosno, kako kažu, četvrto povećanje svote koja odlazi na to. - Iako među institucionalnim subjektima i projektima koji se financiraju stoji mnogo besmislenih stvari, ključno je istaknuti kako se izdvajanja povećavaju na štetu Ministarstva kulture, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, stoji u studentskom priopćenju.

Inače, od ponedjeljka Filozofski fakultet provodi dislociranu nastavu za šest od deset odsjeka u raznim obrazovnim ustanovama po gradu. Blokada traje i zbog rada Povjerenstva za izradu prijedloga zakona o financiranju obrazovanja koje, kažu studenti, iako postoji više od šest mjeseci do danas nije napravilo apsolutno ništa konkretno po pitanju predlaganja novog Zakona o visokom školstvu.

- S obzirom na činjenicu da je njegov rad tek na početku, ne shvaćamo optimizam aktualnog ministra Fuchsa koji uvjerava javnost da će prijedlog uskoro biti izrađen. Zaključujemo da ministarstvo govori neistinu ili djeluje prema vlastitom nahođenju, a ne prema nahođenju povjerenstva, tvrde riječki studenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:57