FILOZOFSKI U ZAGREBU INICIJATOR

Profesori svih fakulteta u Hrvatskoj pripremaju štrajk, a podršku će im davati studenti!

'Tražimo potpuno povlačenje spornih zakona jer ih treba graditi na posve drugim temeljima. U protivnom, ako se na njima ustraje, spremni smo na štrajk'
Zagreb, 231109.Blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studenti su na danasnjem plenumu izglasali blokadu rada fakulteta.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Simunovic / CROPIX

Filozofski fakultet u Zagrebu mogao bi biti začetnik novog akademskog bunta. Ovoga puta 55 nastavnika tog fakulteta svojim je potpisima podržalo organiziranje štrajka akademskih radnika protiv Zakona o sveučilištu, piše Novi list .

U mogući štrajk pozvani su i svi ostali profesori s drugih fakulteta koji se protive spornim zakonima.

- Tražimo potpuno povlačenje spornih zakona jer ih treba graditi na posve drugim temeljima. U protivnom, ako se na njima ustraje, spremni smo na štrajk. Sramotno je što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nastavilo raditi na tim zakonima nakon što su ih rezolutno odbili svi fakulteti, instituti i HAZU - rekao je Mato Kapović s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta.

Ono što najviše ljuti profesore jest činjenica da se te zakone ne može popraviti, na čije su prijedloge burno reagirali još u listopadu prošle godine.

- Jesmo za reformu, ali treba napisati potpuno nove zakone - objašnjava Kapović i dodaje kako bi ova zakonska rješenja izazvala daljnju komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja, ukidanje autonomije sveučilišta i uvođenje političke kontrole nad sveučilištem i znanosti, privatizaciju javnog obrazovanja i znanosti.

Protive se uvođenju sustava financiranja sveučilišta i instituta putem tzv. programskih ugovora te uvođenju piramidalnog sustava radnih mjesta na sveučilištima i institutima jer će, tvrde, to učiniti nesigurnim financiranje javnih ustanova, i onemogućiti napredovanje te natjerati mlade znanstvenike da napuste Hrvatsku.

Također, protive se i uvođenju upisnina umjesto školarina, pri čemu bi se ubiralo još više novca od studenata, što znači dodatne probleme onima koji imaju manje novca.

Još se ne zna kad bi štrajk mogao početi i hoće li naići na podršku studenata u obliku novih blokada i prosvjeda. O svemu će se u ponedjeljak izjasniti dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:48