U OPERACIJI PODMIĆIVANJA DIREKTOR I POLITIČAR

Sudac uzbunio tajnu službu: Tražili su da oslobodim Glavaša

Tajne službe otkrile su plan nekoliko tjedana prije nego što se trebala objaviti odluka Vrhovnog suda o Glavaševoj žalbi
 Boban/CROPIX

ZAGREB, OSIJEK - Afera pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda , kako bi Branimira Glavaša oslobodili kazne od deset godina zatvora za ratni zločin, sve više poprima obrise hrvatskog Watergatea.

Dva smjera akcije

Glavnu ulogu u operaciji koja je povezala ugledne suce, poduzetnike i visokorangirane političare imali su jedan od najbližih Glavaševih suradnika, saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i dugogodišnja Glavaševa prijateljica Sanja Marketić, urednica Glasa Slavonije.

Nekoliko tjedana prije nego što je trebala biti donesena i objavljena odluka Vrhovnog suda o Glavaševoj žalbi, hrvatske su tajne službe došle do informacije da skupina poduzetnika organizira pomoć Branimiru Glavašu. Preciznije, da pokušavaju podmititi suce Vrhovnog suda. Iz izvora bliskih istrazi saznaje se da je tu akciju koordinirao saborski zastupnik Ivan Drmić, a vodila se u dva smjera: pokušati nagovoriti suce da odluče u Glavaševu korist ili ih pokušati podmititi. Za to su prikupljali novac od poduzetnika.

Drmić i osječki poduzetnik Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa, pokušali su utjecati na suca Vrhovnog suda, Branka Hrvatina, no ovaj je nakon tog razgovora slučaj prijavio obavještajnoj službi SOA-i.

Jamstvo za novac

Drmić i Sanja Marketić, prema jednoj verziji, trebali su prikupiti 300.000 eura, čime su, navodno, namjeravali potkupiti troje sudaca Vrhovnog suda. Obratili su se direktoru jake osiguravajuće tvrtke koji im je rekao da taj novac ne može dati, ali da bi ga mogao posuditi uz jamstvo da će biti vraćen.

Nisu se uspjeli dogovoriti: direktoru su odgovorili da na privatnom računu, gdje se skupljao novac za pomoć Glavašu, postoji pola milijuna dolara, no da sada ne bi bilo pametno dirati taj novac zbog mogućeg praćenja traga novca. Direktor osiguravajućeg društva nije htio prihvatiti takvu garanciju, pa su se Drmić i Marketić okrenuli drugim izvorima, prije svega tvrtkama u vlasništvu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Navodno su značajan novac dobili i preko tvrtke Cesting u kojoj je direktor Marko Bagarić, rizničar HDSSB-a. Istraga raspolaže mnoštvom tajno snimljenih telefonskih razgovora koji su iznimno važni dokazi za rekonstrukciju cijele operacije. Kad su u jednom trenutku Drmić i Marketić shvatili da je akcija provaljena i da ih prati policija, prilično su se uspaničili. Potražili su pomoć jednog zagrebačkog odvjetnika koji im je savjetovao da priču obrnu i prikažu se žrtvama iznude, te da s tom pričom odu u policiju.

Odlučili su ga poslušati. Drmić se u policiji pojavio u subotu popodne, 24. srpnja, šest dana prije nego što je Vrhovni sud objavio svoju presudu, donesenu još 2. lipnja i dva mjeseca držanu u tajnosti.

Konfuzni iskazi

Drmić je u policiju došao najavljen i u pratnji odvjetnika Radana Kovača, jednog od branitelja optuženih kojima se sudilo zajedno s Glavašem. Prilikom dolaska u zgradu osječke Policijske uprave, Sanja Marketić uputila se u dio zgrade u kojem je vodstvo osječke policije. Nije poznato kome je ona dala iskaz.

Priča koju je Drmić iznio inspektorima bila je konfuzna i kontradiktorna. Čim bi mu bilo postavljeno pitanje, izgubio bi se i trebalo mu je prilično vremena da odgovori. Inspektorima se Drmićev iskaz učinio nevjerodostojnim i bili su uvjereni da ne govori istinu.

Drmić je tvrdio da ga je u nekoliko navrata nazvala nepoznata osoba i nudila pomoć u pozitivnom rješavanju Glavaše žalbe o kojoj je trebao odlučivati Vrhovni sud. Drmić je s njim kontaktirao više puta, a treći put, u nekom kafiću uz autocestu nadomak Zagreba, predao mu je 70.000 eura.

Nakon što je Jutarnji list razotkrio aferu o pokušaju podmićivanja, Drmić je poslao priopćenje u kojem tvrdi da je sam bio reketaren, te da je obavijestio USKOK. Tvrdi da se obvezao na suradnju s USKOK-om i pristao biti ozvučen prilikom susreta s reketarom, no da mu se od 24. srpnja, kad je to prijavio, više nije javljao nitko iz USKOK-a, ni osoba koja je iznudila novac.





U priču htjeli uvući i Mesića

Jedan sudac Vrhovnog suda, saznaje se iz izvora bliskih istrazi, na temelju prisluškivanih razgovora onih koji su vodili akciju pomoći Glavašu, već je bio sređen i to bez novca, u čemu je posredovao visoko pozicionirani politički dužnosnik.

Zanimljivo je da se iz razgovora Drmića i Sanje Marketić vidjelo kako su u cijelu priču pokušali uključiti i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, navodeći da su u nekoliko navrata s njim o tome razgovarali i da su imali njegovu podršku, što uopće nije istina. Mislili su da će njihove tvrdnje o Mesiću zvučati vjerodostojno je je Mesić imao dobre odnose s Krešimirom Bubalom, HDSSB-ovim gradonačelnikom Osijeka, i tijekom kampanje za posljednje lokalne izbore više je puta posjećivao Osijek i s njim se sastajao dajući mu podršku.

Glavaš je prije neki dan, kad je predsjednik Josipović najavio kako će mu oduzeti odličje bez obzira što ga je za 100.000 kuna prodao nekom iseljeniku iz Australije, rekao kako to mogu učiniti samo oni koji su mu ta odličja i dali.

Naveo je da to mogu samo bivši predsjednici Tuđman i Mesić koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.

Bijes usmjeren na Karamarka

Značajnu ulogu u skupljanju novca za pomoć Glavašu, kako se nazivala akcija pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, vodio je direktor osječke građevinske tvrtke Osijek Koteks, Drago Tadić.

On je inače u dugogodišnjim prijateljskim odnosima s ravnateljem policije Oliverom Grbićem, pa je upravo zbog toga, da se ne bi našao u neugodnoj situaciji, operativni dio policijskog posla, uključujući i prezentaciju cijelog slučaja pokušaja podmićivanja, prepušten Grbićevu zamjeniku Miljanu Brkiću.

Kad su u HDSSB-u saznali da je Drmić provaljen, počeli su sa žestokim napadima na ministra unutarnjih poslova, Tomislava Karamarka, što je krajem srpnja kulminiralo nečuvenim skandalom u Dalju, nadomak Osijeka.

Ondje je, naime, prilikom odavanja počasti poginulim policajcima, čemu je bila nazočna i premijerka Kosor, osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić doslovce oteo iz ruku mikrofon ministru Karamarku tražeći da on prvi govori. Neki od dužnosnika HDSSB-a tom su prilikom premijerki Kosor te ministrima Karamarku i Tomislavu Iviću vikali: "Lopovi, lopovi!"

Dobit će povlaštenu mirovinu

Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo danas bi trebalo donijeti odluku o tome da Branimiru Glavašu prestaje mandat zastupnika u Saboru.

Budući da je predsjedniku Sabora Luki Bebiću stigla presuda Vrhovnog suda, stvorene su sve pretpostavke da se Glavašu oduzme status zastupnika. Zakon jasno propisuje da zastupniku mandat prestaje pravomoćnom presudom bezuvjetne kazne zatvora duže od 6 mjeseci.

Prestankom mandata Glavaš će izgubiti i sva druga prava koja su mu pripadala kao zastupniku. Tako će ostati bez plaće od 23 tisuće kuna i naknade za odvojen život od 1000 kuna. Glavaš je imao pravo i na korištenje dužnosničkog stana. Sada će ostati bez svega toga. Odluku MIP-a još mora potvrditi Sabor, a jedino je pitanje hoće li se odluka o prestanku Glavaševa mandata primjenjivati od dana donošenja te odluke ili od pravomoćnosti presude. Jer, ako bude od pravomoćnosti presude, to znači da neće dobiti plaću za kolovoz.

Ipak, Glavaš neće dugo biti bez primanja. Iduće godine u rujnu napunit će 55 godina, čime će steći pravo na povlaštenu mirovinu od oko 10 tisuća kuna. (S. Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:03