HTJELI PODMITITI SUCE VRHOVNOG SUDA ZBOG GLAVAŠA

Uhićen direktor Osijek Koteksa i još četiri osobe

Drmić i Marketić navodno su krajem srpnja dali 70.000 eura danas uhićenom poduzetniku Srećku Jurišiću koji je tim novcem trebao podmititi nekoga u Vrhovnom sudu
 CROPIX

OSIJEK - Drago Tadić, direktor građevinske tvrtke Osijek Koteks, priveden je danas popodne u Osijeku, pod sumnjom da je sudjelovao u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda.

Policija je od ranog jutra pretresala njegovu kuću i Audi A8. Nešto prije sedam, dva su policijska vozila došla pred Tadićevu kuću u naselju Jug II. U višesatnom pregledu auta i prostorija u kući sudjelovalo je devet policajaca. Tijekom pretresa u kući bila je i supruga Božica Tadić Ćavar, ravnateljica I. Osječke gimnazije. Kako neslužbeno doznajemo, policija je i nju ispitala.

Oliver Grbić, ravnatelj policije, rekao je da je u petak uhićeno pet osoba. Dodao je kako je istraga utvrdila da je postojala skupina koja se udružila s ciljem pokušaja utjecaja na Vrhovni sud vezano uz slučaj Branimira Glavaša.

Drmić štiti imunitet

Policajci su danas pretresli i stan Sanje Marketić, zamjenice glavnog urednika Glasa Slavonije, dugogodišnje bliske prijateljice Branimira Glavaša, koja je, zajedno sa saborskim zastupnikom HDSSB-a Ivanom Drmićem, sudjelovala u akciji podmićivanja. U vrijeme pretresa stana Sanje Marketić u njemu je bila samo njezina kći, dok se ona sa suprugom navodno nalazila u BiH. Danas prijepodne nije bila na svom radnom mjestu u redakciji Glasa Slavonije, no ondje je nije bilo ni nekoliko proteklih dana. Neslužbeno nam je rečeno da se nalazi na kraćem godišnjem odmoru.

Drmić i Marketić navodno su krajem srpnja u Zagrebu dali 70.000 eura splitskom poduzetniku Srećku Jurišiću, koji je tim novcem trebao podmititi nekog u Vrhovnom sudu. Jurišić je također danas priveden. Kako je Ivan Drmić saborski zastupnik, on ne može biti priveden dok to ne odobri Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora. To tijelo, čiji je član i Drmić, nije još dobilo zahtjev za skidanjem imuniteta Drmiću i njegovo moguće pritvaranje.

Sastanak kod Mesića

No, Drmić, koji danas nije bio na sjednici Sabora, mogao bi biti pozvan na obavijesni razgovor da policiji predoči svoja saznanja o akciji pokušaja podmićivanja. Danas je viđen u Đakovu, gdje živi, i u Osijeku, gdje je sjedište HDSSB-a.

U cijelu priču na određeni je način upleten i bivši predsjednik Stjepan Mesić. U iskazu policiji koji je Sanja Marketić dala 24. srpnja spomenula je i sastanak održan u Mesićevu uredu u Grškovićevoj, na kojem je uz nju i Drmića bio i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Taj se sastanak dogodio u završnici akcije predavanja novca Jurišiću. Kad je Jutarnji prvi objavio tu informaciju , Mesić je rekao kako je njemu na sastanak došao samo Bubalo, a da su Marketić i Drmić tom prigodom bili Bubalovi gosti. Međutim, snimke sigurnosnih kamera pred ulazom u Mesićev ured navodno svjedoče da je takvih sastanaka bilo više.

Izvori bliski istrazi kažu da je u cijelu akciju pokušaja podmićivanja sudaca bilo uključeno između 12 i 15 osoba.

Policija je tajno pratila i prisluškivala Tadića, Drmića i Marketić te još nekoliko osoba i navodno ima čvrste dokaze o njihovu pokušaju podmićivanja sudaca s ciljem da se Glavašu osigura povoljan ishod žalbe.

Drago Tadić: Tražili su papire od Glavaša

OSIJEK - Traže neke papire od Glavaša, kratko je prokomentirao direktor Osijek-koteksa Drago Tadić dok je u pratnji policajca iz kuće dolazio do policijskog vozila. Tadić je gotovo samouvjereno dodao kako nije uhićen te da smatra kako će biti sve u redu poslije čega ga je policajac iz pratnje zamolio da sjedne u vozilo.

Oko podneva iz Tadićeve kuće policija iznijela dvije lovačke puške koje su službenim vozilom odnešene u Policijsku upravu. Nije, međutim, poznato iz kojega je razloga policija izuzela lovačko naoružanje jer se pretpostavlja kako je riječ o legalno prijavljenom oružju u vlasništvu Drage Tadića.

Osječka policija tijekom prijepodneva ušla je i u prostorije Uprave Osijek-koteksa gdje su obavljali pretragu svih poslovnih prostorija. Osječka policija o slučaju privođenja Drage Tadića ne želi davati nikakve informacije već se sve upućuje na Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo. ( Tomislav Prusina)





Drmić i Marketić pokušali su skupiti čak 300.000 eura

Kad je akcija podmićivanja provaljena, Drmić i Marketić slučaj su prijavili USKOK-u, predstavljajući se kao žrtve reketarenja

Potkraj srpnja Ivan Drmić i Sanja Marketić slučaj su prijavili istražiteljima u Osijeku, predstavljajući se kao žrtve reketarenja, a ne akteri u aferi.

Niz kontradiktornosti

No, njihov je iskaz bio pun kontradikcija i, u nekim elementima, potpuno različit. Tada su izjavili policiji da im je 35.000 eura dao Glavašev brat Tomislav, a isto toliko vlastitog novca dao je i Drmić. Nevjerojatno je da ni Drmić, ni Marketić nisu policiji znali opisati čovjeka kojemu su predali novac, nisu bili sigurni u njegovo prezime, a također nisu mogli ni opisati tip i boju vozila u kojem je Drmić predao novac Jurišiću.

No, prema onome što je već prije procurilo iz izvora biskih istrazi, svota koju su namjeravali prikupiti Drmić i Marketić trebala je biti značajno veća, navodno oko 300.000 eura.

Grgić ga odbio

Drmić je u tom povodu posjetio i direktora osiguravajuće tvrtke Euroherc, Dubravka Grgića, no novac nije dobio. Tadića se sa slučajem podmićivanja, pak, povezuje zbog ručka polovicom srpnja u zagrebačkom restoranu Baltazar kada se kod predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina raspitivao o slučaju Glavaševe žalbe. Kako se Hrvatinu Tadićevo zauzimanje učinilo neprimjerenim, slučaj je prijavio državnom odvjetniku Bajiću. (D. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:27