RAT U JADROLINIJI

SUKOB U VRHU DOMAĆEG BRODARA ZBOG NABAVE KATAMARANA IZ SINGAPURA Član Uprave 'zaradio' optužnicu jer je prijetio kolegi: 'Znaš li plivati?'

 
Katamaran Jelena, novi brod u floti Jadrolinije
 Matija Djanjesic / CROPIX

Našu najveću državnu brodarsku kompaniju, Jadroliniju, trese skandal bez presedana - jedan član Uprave podnio je kaznenu prijavu protiv drugog, i to zbog prijetnji e-mailom, na što je reagiralo i riječko Općinsko državno odvjetništvo koje je protiv počinitelja podiglo optužnicu.

Riječ je o Predragu Govorčinu koji je prijetnju uputio svom kolegi iz Uprave Anti Vranješu, a sve je vezano uz raniju aferu oko nabave četiri katamarana, dva nova i dva polovna. Na kraju je nabavljen samo jedan, katamaran Jelena, jer je Vranješ podigao buku oko isplativosti i legalnosti cijelog procesa. Naime, izražena je sumnja na pogodovanje singapurskoj brodograđevnoj tvrtki DAMEN Gorinchem, odnosno da je natječaj za nabavu brodova raspisan tako što su cijena i specifikacije prilagođene upravo tom škveru.

Očuvanje brodogradnje

Prema ODO-u, Vranješu je prijetnja upućena preko službenog maila, čime je prijetitelj “kod oštećenika izazvao strah za njegov tjelesni integritet”.

Ante Vranješ, koji je u Upravi zadužen za financije i komercijalne poslove, rekao nam je da ne može otkriti sam sadržaj prijetnje jer je to trenutno predmet DORH-ove istrage. No, kako smo neslužbeno doznali, sporni je mail, među ostalim, sadržavao znakovito pitanje - “znaš li ti plivati”. Isto tako, neslužbeno, prijetnja je bila vezana uz nabavu spornog katamarana.

Vranješ je, inače, u Jadroliniju stigao prije godinu i tri mjeseca, zajedno s Govorčinom i predsjednikom Uprave Davidom Soptom. Potvrdio nam je da je, nakon što je dobio prijetnju, podigao kaznenu prijavu, o čemu je obavijestio i Skupštinu kompanije, i Nadzorni odbor, i predsjednika Uprave.

- U Jadroliniju sam stigao iz privatnog sektora i vrlo sam ozbiljno shvatio zadatak koji smo dobili od naših vlasnika, države, a to je, prije svega, dobrobit kompanije. Biti član Uprave Jadrolinije je čast. Naš je osnovni zadatak osigurati našim korisnicima, a to su prije svega otočani, ali i turisti i svi ostali putnici, dobru i modernu flotu te našim zaposlenicima dobre plaće i dobre radne uvjete. Cilj nam je i očuvanje hrvatske brodogradnje i ja sam želio da se novi brodovi grade u hrvatskim brodogradilištima, a ne da se naručuju vani, po tko zna kakvim cijenama, zbog nečijih privatnih interesa. Mi postojima zbog otočana, ali isto tako i zbog hrvatskih brodogradilišta, a ne zbog samih sebe. Ako propadnu hrvatska brodogradilišta, gdje ćemo raditi remont, u Italiji, Grčkoj, Turskoj? I po kojoj cijeni? - rekao je Vranješ.

Prema njegovim riječima, on je u Jadroliniji pokušao uspostaviti principe poslovanja koji vrijede za privatne tvrtke, a to su racionalizacija, održivost, poboljšanje usluge, poboljšanje kontrole troškova, poticanje i nagrađivanje dobrih i poštenih radnika, kakvih, kako kaže, u Jadroliniji ima puno, a rješavanje onih loših.

- Zadatak koji smo dobili od Skupštine jest da korisnicima osiguramo brzu, modernu i sigurnu flotu i da pritom stvorimo dodatnu vrijednost te da dobit ide državi koja će je, pak, ulagati u bolnice, staračke domove i sve ostalo što treba građanima. Ja sam to shvatio vrlo doslovno i to očito nekome ne odgovara. Smatra se da je to što radim nenormalno. Mi smo, kao Uprava, jako dobro plaćeni, imamo dobar status i jedino za što se trebamo brinuti su interesi kompanije, a ne osobno bogaćenje. Drugi su, nažalost, taj zadatak shvatili kao puku formalnost. Jadrolinija je jako dobra kompanija i ja želim da sustav bude održiv i za 50 godina, a ne da ga kroz 3-4 godine, zbog neracionalnog poslovanja i privatnih interesa, dovedemo u pitanje - tvrdi Vranješ.

Ugled tvrtke

Ističe da iste ciljeve ima i resorni ministar Oleg Butković koji od početka svog mandata nastoji pronaći način da se to provede.

Na naše pitanje kako je na sukob s Govorčinom reagirao predsjednik Uprave David Sopta, Vranješ odgovara da je on, nažalost, skloniji Govorčinovoj strani.

O kaznenoj prijavi i optužnici pitali smo i Predraga Govorčina, ali on nam je rekao da “nema nikakvih komentara”.

- Po hijerarhiji i poslovniku rada Uprave, ja ne mogu davati nikakve izjave - izjavio je Govorčin.

Uprava Jadrolinije poslala je na naš upit službeni komentar sukoba dvojice članova toga tijela: “Upoznati smo s e-mail korespondencijom na temelju koje je jedan član Uprave Jadrolinije kazneno prijavio kolegu iz Uprave. Nadamo se kako će se cijela situacija ubrzo riješiti i time sačuvati ugled i reputaciju tvrtke kao što je Jadrolinija”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:36