NAJTUŽNIJI BLAGDANI

SUROVA STVARNOST U GRADU HEROJU: BAKA MIRJANA ZAJECALA ZBOG NEIMAŠTINE Unuk (3) neće dobiti dar za Uskrs: 'Žalosno, ali eto, baka ne može kupiti...'

 
 Screenshot / Dnevnik Nove TV

Čak pola milijuna Hrvata živi u kućanstvima u kojima niti jedan član obitelji nema posao, a svaki peti stanovnik nema za hranu i ogrjev u zimskim mjesecima. Poražavajući su ovo podaci Eurostata, a tužna priča četveročlane obitelji Jurić iz Vukovara, koju je donio Dnevnik Nove TV, samo potvrđuje te navode.

Naime, Jurićevi preživljavaju sa svega 1600 kuna socijalne pomoći, a grijati se više ne mogu jer - nemaju kako.

- Ova drva neki dan poklonio mi je kolega, jedan metar drva... Ja ću Uskrs dočekati punoga srca, ali praznoga stola... Volio bih imati pun stol, zbog djece, ali nemam... Nismo u mogućnosti - požalio se Radenko Jurić.

Socijalnu samoposlugu u Vukovaru trenutačno koristi 600 obitelji, a među njima je i umirovljenica Mirjana. Penzija joj iznosi jedva 1300 kuna pa je zimi osuđena na socijalnu samoposlugu, a ljeti na sezonske poslove.

- Nešto malo sam radila i zaradila, barem da mogu počastiti cijelu obitelj... Potrudim se napraviti iz ničega nešto - rekla je baka Mirjana.

A ovih dana, baš uoči Uskrsa, najteže joj pada što će joj unuk ostati bez uskrsnog dara. Kad je u socijalnoj samoposluzi pronašla dva čokoladna jajeta za obožavanog trogodišnjaka, nije mogla zaustaviti suze.

- Žalosno, ali eto, baka ne može kupiti, pa će biti tako - rekla je Mirjana za Dnevnik Nove TV jecajući.

Police vukovarske socijalne samoposluge pune se isključivo uz pomoć donacija. Ipak, uvijek su poluprazne i uvijek ima mjesta za još.

- Najredovitije su nam donacije od učenika osmih razreda, od ekskurzija što nam dolaze u Vukovar - rekla je Tamara Miličević iz Socijalne samoposluge Vukovar.

Prilog iz Dnevnika Nove TV pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:05